Edició 2305

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 16 de novembre del 2024
Edició 2305

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 16 de novembre del 2024

Els Comuns reclamen mantenir i doblar els impostos a la banca i a les energètiques i triplicar el de les grans fortunes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els Comuns reclamen que es dobli i es faci permanents els impostos a la banca i a les energètiques. Aquest és un dels punts d’una de les resolucions aprovades a l’Assemblea Nacional de la formació, que ha rebut el suport unànime dels inscrits. Entre els diversos posicionaments aprovats pels Comuns també hi ha la proposta de mantenir i triplicar l’impost a les grans fortunes. El conclave ha validat textos a favor del català i que defensen més mesures per promoure’n l’ús social, així com el compromís de treballar per la seva oficialitat a les institucions de la Unió Europea. A Banda, també s’han fixat el 2030 com a horitzó perquè Catalunya ja no tingui escola concertada i passi a la xarxa pública.

<strong>Impostos a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes</strong>

Publicitat

En matèria de fiscalitat, els Comuns han aprovat per unanimitat exigir el manteniment i l’augment dels impostos temporals sobre la banca i les energètiques. Creuen que cal doblar els tipus impositius actuals i convertir tots dos tributs en impostos permanents.

“Denunciem l’oposició a aquesta mesura per part de les forces polítiques de dretes deguda a la seva subjugació als interessos de les grans corporacions, així com la timidesa del PSOE per actuar amb més contundència en la defensa dels recursos públics davant del greuge ètic que suposen els enormes beneficis d’aquestes empreses”, afirmen. Es dona la circumstància que en el paquet fiscal acordat entre PSOE i Sumar aquesta mateixa setmana s’hi elimina l’impost a les energètiques.

A través del text, exigeixen mantenir i triplicar l’impost a les grans fortunes i fer-lo permanent. Plantegen convertir-lo en nous tipus de la normativa estatal de l’impost sobre el Patrimoni que hauria de ser d’aplicació subsidiària a les comunitats autònomes amb impostos equivalents més laxes. D’aquesta manera, s’augmentarien un 4%, 5% i 7%, respectivament, els tres darrers trams de l’impost sobre el patrimoni estatal.

També es proposen impulsar la creació d’un únic gravamen per a les rendes del treball i les del capital en l’IRPF tant català com estatal, i creuen que calen terres fiscals mínims per acabar la competència fiscal a la baixa que impulsen algunes comunitats autònomes governades del PP i Vox.

<strong>Triplicar l’impost de transmissions patrimonials per a les compres d’habitatge per part de grans tenidors</strong>

Els Comuns també han aprovat una resolució sobre habitatge, que inclou un punt per exigir triplicar l’impost de transmissions patrimonials per a les compres d’habitatge per part de grans tenidors o empreses.

A banda, recorden alguns dels acords inclosos al pacte d’investidura amb el PSC, com el desplegament de la llei del dret a l’habitatge, un pla d’ampliació del parc públic d’habitatge, la regulació i contenció “efectiva” dels preus del lloguer, amb un règim sancionador i un equip d’inspecció; o la regulació dels lloguers de temporada, d’habitacions i d’ús turístic. A més, proposen la creació d’una unitat antidesnonaments catalana amb mecanismes de mediació entre propietaris i llogaters per evitar desnonaments i oferir alternatives.

<strong>Sense escola concertada el 2030</strong>

A la resolució sobre educació els Comuns han aprovat fixar el 2030 com a any límit per aconseguir una Catalunya sense escola concertada. També volen que s’inverteixi un pressupost extraordinari de 500 MEUR per atendre l’educació inclusiva i acabar amb la segregació escolar.

A més, proposen una bossa de recursos addicional per a escoles i instituts públics per cobrir totes les despeses de material escolar i activitats curriculars i avançar cap a la gratuïtat del menjador escolar. També volen una bossa de recursos als ajuntaments per promoure la gratuïtat d’extraescolars.

<strong>No a l’aeroport i al Hard Rock</strong>

Pel que fa a la crisi climàtica, els Comuns proposen assolir el 100% de producció elèctrica a Catalunya amb energies renovables abans del 2050 i arribar al 50% l’any 2030. A través d’una resolució aprovada per unanimitat també s’oposen a macroprojectes com l’ampliació de l’Aeroport del Prat, el Hard Rock o els transvasaments entre conques fluvials.

A més, reclamen una moratòria en l’ampliació o construcció de noves infraestructures viàries d’alta capacitat fins que Catalunya compti amb la xarxa de trens mínima necessària, que ha de passar per complir les inversions del Pla de Rodalies 2020-2023, la connexió de les línies d’FGC o la finalització de les línies L9 i L10 del metro. També plantegen “una tarifa plana assequible” catalana i estatal que inclogui tots els serveis de transport públic.

<strong>Català a Europa, llei de llengües i promoció de l’ús del català</strong>

Pel que fa a la llengua catalana, es comprometen a promoure’n l’ús social i institucional amb iniciatives per fomentar la presència de la llengua en diversos espais digitals i a institucions i servei públics. En la mateixa línia, reclamen garantir el dret a l’oferta cultural i audiovisual en català, amb un percentatge fix del pressupost cultural a produccions en català i assegurant una quota mínima de projeccions cinematogràfiques en aquesta llengua.

Els Comuns plantegen com a clau l’impuls de mesures polítiques per al reconeixement i normalització del català a nivell estatal i europeu. Això inclou la promoció del català com a llengua oficial a les institucions de la UE, una llei de llengües a Espanya per reconèixer el dret a estudiar català a tot el territori i la reactivació del pacte Nacional per la Llengua.

Aquesta resolució és la que ha rebut més vots en contra de totes les que s’han votat. Mentre que en els altres cinc casos o ningú hi ha votat en contra o només ho ha fet una persona, en aquest cas han estat vuit els vots en contra de la resolució, i hi ha hagut tres abstencions. De totes maneres, la resolució s’ha aprovat per una molt àmplia majoria, amb 392 vots a favor.

<strong>Suport al País Valencià i exigència de responsabilitats</strong>

Una altra de les resolucions s’ha aprovat és un text de suport al País Valencià. En aquesta iniciativa, els Comuns volen expressar tota la seva solidaritat amb els municipis valencians afectats per la dana i volen posar de relleu “el dolor per la pèrdua de centenars de vides i pels patiments i les angoixes de tants milers de persones”.

A més, asseguren que impulsaran la investigació de les actuacions dels responsables polítics a tots els nivells en la gestió de l’emergència, i que demanaran responsabilitats polítiques i empresarials que corresponguin. També denunciaran els atacs de l’extrema dreta contra els científics i la ciència i, en concret, a l’AEMET. “L’augment del negacionisme i els dubtes davant la ciència causa morts”, alerten.

Els Comuns es comprometen a treballar “de forma immediata” des de totes les institucions on tenen presència perquè es dotin els recursos econòmics necessaris per a la reconstrucció, així com a “continuar impulsant totes les mesures necessàries per a una més ràpida i efectiva recuperació”.

<strong>L’Assemblea Nacional: 6 resolucions aprovades i 50 esmenes pendents</strong>

En aquest primer dia d’Assemblea Nacional els Comuns han validat l’informe de gestió de les tres coordinadores de l’espai fins a dia d’avui -Ada Colau, Jéssica Albiach i Gemma Tarafa-. Després de diverses taules de debat, a la tarda s’ha votat i aprovat sis de les divuit resolucions que s’espera aprovar durant el cap de setmana.

Durant la tarda i el vespre es preveu que es reuneixin diverses comissions de debat de les esmenes presentades als estatuts i a la ponència política i organitzativa per acabar-les de negociar i decidir si alguna altra s’incorpora al text base. A principis de setmana n’hi havia unes 800 pendents de negociació i fonts dels Comuns asseguren que aquest dissabte en quedaven unes 50.

El diumenge es preveu que s’aprovi la ponència definitiva a les 10 del matí. Un cop validada, es votaran les 12 resolucions restants i, després, es presentarà la nova executiva nacional.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió