ACN Brussel·les – Els candidats proposats per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per formar el nou executiu comunitari se sotmetran des de dilluns a les audiències de l’Eurocambra que els han de confirmar en el càrrec. Els anomenats ‘hearings’ se celebraran entre el 4 i el 12 el novembre al Parlament Europeu, a Brussel·les. L’actual vicepresidenta del govern espanyol, Teresa Ribera, candidata a liderar les carteres de Competència i de Transició Neta, se sotmetrà a les preguntes dels eurodiputats dels comitès d’Economia, Medi Ambient i Indústria el 12 de novembre a les 18.30 h. Cada audiència durarà tres hores i començarà amb una declaració de quinze minuts de cada candidat que anirà seguida de les preguntes dels eurodiputats.
Entre el 4 i el 12 de novembre hi haurà un total de 26 audiències, una per cada comissari. Els últims a sotmetre’s a les preguntes dels eurodiputats dels diversos comitès de l’Eurocambra seran els candidats a les vicepresidències executives, que s’enfrontaran als seus interrogatoris durant el dia 12.
Així, el dimarts 12 de novembre a les 9:30 h, l’italià Raffaele Fitto, candidat a liderar la vicepresidència executiva de Cohesió i Reformes, se sotmetrà a les preguntes del comitè de Desenvolupament Regional. Al seu torn, el francès Stéphane Séjourné, candidat a liderar Prosperitat i Estratègia Industrial, se sotmetrà a la seva audiència el dia 12 a les 14.30 h, davant els comitès d’Indústria, Mercat Interior, Medi Ambient i Economia. Ho farà a la mateixa hora, la romanesa Roxana Minzatu, candidata a liderar la cartera amb Educació, Treball i Drets Socials, i que respondrà les preguntes dels comitès de Treball i Cultura i Educació.
Juntament amb Ribera, la finlandesa Henna Virkkunen, candidata a liderar la cartera de Sobirania Digital, serà l’última a respondre a les preguntes dels eurodiputats, en el seu cas, dels comitès d’Indústria, Recerca i Energia i el de Mercat Interior i Protecció al Consumidor, a les 18:30 h del dia 12. Més enllà dels comitès a qui els candidats hauran de respondre -establerts en funció de quins siguin els temes que dependran d’ells si són confirmats en el càrrec-, a les audiències també hi estaran convidats eurodiputats d’altres comitès vinculats indirectament a les diferents carteres.
Pel que fa a l’estoniana Kaja Kallas, candidata a ser la nova alta representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, s’enfrontarà a les preguntes del comitè d’Afers Estrangers el dia 12 a les 9:30 h.
Les audiències de la resta de candidats a comissaris se celebraran entre el 4 i l’11 de novembre, també a la seu de l’Eurocambra a Brussel·les i amb el mateix format de tres hores. Entre els candidats que estan a la corda fluixa hi ha el candidat d’Hongria, Olivér Várhelyi, actual comissari de Veïnatge i proposat per Von der Leyen per la cartera de Salut i Benestar Animal, que no és ben rebut entre els eurodiputats per qualificar-los obertament “d’idiotes”. Tampoc acaba de convèncer el candidat maltès, Glenn Micallef, assessor en afers europeus del primer ministre del país i que ha estat objecte de crítica pel seu poc grau d’experiència.
La nova Comissió Europea podria començar a funcionar l’1 de desembre si es dona llum verda a tots els candidats a comissari
Segons està establert, cada candidat necessitarà -en primera o segona votació- una majoria a favor seu de dos terços entre els coordinadors dels comitès que avaluïn les seves respostes per tal que sigui confirmat en el càrrec. En cas que el candidat arribi a una tercera votació, només necessitaria una majoria simple.
Si un candidat és rebutjat pels comitès, serà tasca de l’estat membre corresponent presentar una nova figura, la qual hauria novament de ser sotmesa a una audiència davant els eurodiputats, allargant així el procés per designar la nova Comissió Europea. En la darrera legislatura, per exemple, els comitès de l’Eurocambra van fer caure tres candidats.
El procés, però, no acaba amb les audiències. Un cop els candidats siguin aprovats pels diversos comitès, tot l’executiu de Von der Leyen se sotmetrà en bloc a votació al plenari del Parlament Europeu que se celebrarà entre els pròxims 25 i 28 de novembre a Estrasburg. Si l’Eurocambra dona llum verda a la proposta de Von der Leyen, la nova Comissió Europea començaria a funcionar el pròxim 1 de desembre.
<strong>Un calendari escollit per la dreta i la ultradreta de l’Eurocambra</strong>
L’ordre de les audiències es va aprovar el passat 10 d’octubre en la Conferència de Presidents (CoP) dels grups polítics de l’Eurocambra amb els vots a favor del Partit Popular Europeu (PPE) i tots els grups d’ultradreta de l’Eurocambra: Patriotes per Europa (PfE) -on hi ha Vox-, Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) i l’Europa de les Nacions Sobiranes (ESN).
Per contra, la resta de grups (S&D, Renew, els Verds i l’Esquerra) van rebutjar la proposta, perquè defensaven situar les audiències als candidats a vicepresidents de la Comissió Europea al principi de tot el procés, és a dir, entre els dies 4 i 5 de novembre, per evitar vetos creuats.