ACN Barcelona – Els metges i infermeres de família constaten un “increment important d’activitat” als CAP aquests dies per l’augment dels virus respiratoris, sobretot de la grip. “Tenim més activitat sobrevinguda i això requereix fer ajustaments en les agendes per encabir-la i per tant probablement hi haurà un increment de demora en l’activitat ordinària, la programada”, afirma a l’ACN Jordi Mestres, de la Societat Catalana de Medicina Familiar (CAMFiC). “Estem notant molta més afluència de visites”, coincideix Mónica León, de l’Associació d’Infermeria Familiar (AIFiCC). En aquesta situació, recomanen la mascareta als centres sanitaris i que les persones de risc se la posin en espais tancats amb aglomeracions, com el transport públic o les rebaixes.
En una entrevista a l’ACN sobre la situació de la grip a Catalunya, que ha superat el llindar moderat, la infermera familiar Mónica León explica que els centres d’atenció primària (CAP) estan “més tensionats” aquests dies i que això es tradueix que, a l’activitat habitual com el seguiment de pacients amb malalties cròniques o vacunacions, se li sumen les visites del dia, d’urgències.
“Hi ha molt temps d’espera i a les saletes es poden acumular pacients amb problemes respiratoris”, diu la representant de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, que afegeix que aquest augment de les visites s’ha notat sobretot tornant de les festes de Nadal.
“Hi ha moltes més consultes, més (visites a) domicilis; hi ha molta més activitat. Per tant, sí que ens tensiona i ho estem notant”, explica per la seva banda Mestres, que puntualitza que aquesta situació és habitual de cada hivern.
El vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària diu que els centres acaben atenent tots els pacients però que aquest increment comporta una “demora en l’atenció”, “més visites al final del dia” i “probablement uns professionals que també arriben al final de la jornada amb més esgotament”.
Mestres explica que els centres d’atenció primària han d’ajustar les agendes per adaptar-se “a la realitat del dia a dia” però que només anul·len i reprogramen visites en casos en què el professional està de baixa, per exemple perquè també té la grip. Aquest metge de família destaca que són situacions “excepcionals” i que intenten fer “autocobertures” per minimitzar l’afectació per als pacients.
León afegeix que els dilluns ja solen treballar amb mitges agendes per poder atendre els pacients de l’activitat no programada i que ara es deixen l’última hora “més esponjada” per “reforçar els companys que estan fent les visites del dia”.
El Departament de Salut va reconèixer aquest dijous que la <a href=”https://www.acn.cat/new/971c2177-ee3e-4391-bdfa-f214c69a8088/texts” target=”_blank”>situació assistencial</a> dels centres sanitaris per l’augment de la grip és “tensa” o “molt tensa” a les regions sanitàries del Penedès, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, les Metropolitanes Nord i Sud i a Barcelona Ciutat, mentre que les de Lleida, Girona, Catalunya Central i Alt Pirineu tenen “molta activitat” però “més marge d’actuació”. La situació, diuen des del departament, és “heterogènia”.
<strong>Mascaretes als centres sanitaris </strong>
Des de la CAMFiC i l’AIFiCC insisteixen en les recomanacions d’utilitzar les mascaretes als espais comuns dels centres sanitaris, com les sales d’espera o les urgències. Així ho recomana el Departament de Salut, que ha deixat per ara en mans dels CAP i hospitals demanar-ne l’obligatorietat.
León explica que en alguns centres els professionals ja opten per portar la mascareta i oferir-la directament al taulell als pacients amb problemes respiratoris, ja que poden contagiar els altres.
Aquests dies el Departament de Salut també aconsella a les persones grans o amb factors de risc protegir-se fora de l’entorn familiar en espais tancats amb aglomeracions. “Si tenim la grip, és adequat posar-se la mascareta per protegir els altres. D’altra banda, si tenim patologies cròniques o som persones grans també pot ser adequat per protegir-nos”, resumeix Mestres, que precisa que no només es tracta de posar-se la mascareta, sinó de fer-ne un bon ús, per exemple anar-la canviant.
Preguntats per si caldria decretar-ne l’obligatorietat als centres sanitaris com es va fer l’any passat durant el gener, fins que va millorar la situació de la grip, els dos parlen ara com ara de recomanar-la intensament en aquestes situacions i subratllen que molts pacients ja la porten. Afegeixen que caldrà esperar en els propers dies si cal que sigui obligatòria d’acord amb l’evolució dels casos. El pic de contagis es preveu d’aquí a una o dues setmanes.
<strong>Crida a les persones de risc a vacunar-se de la grip i de la covid</strong>
León s’ha referit al baix percentatge de població de més de 60 anys o de persones amb factors de risc que s’ha vacunat de la grip aquesta temporada. “No acabem d’entendre per què hi ha població que aquest any ha decidit no vacunar-se de la covid o de la grip quan són persones a qui es recomana fer-ho per edat, per patologia o per risc que tenen amb les persones amb qui conviuen”, ha comentat.
León ha recordat que les agendes per vacunar-se seguiran obertes fins el 31 de març i ha insistit en la necessitat de protegir la població vulnerable. “Seguim recomanant a les persones que no s’han vacunat que ho facin perquè encara no hem arribat al pic de les malalties respiratòries, sinó que estem en el moment de la pujada”, ha remarcat aquesta infermera de família, que ha recalcat: “Qui es vacuni ara encara es protegeix”.
Alhora, ha indicat que les persones grans amb infeccions respiratòries poden patir complicacions perquè “el sistema immunològic és més lent que la replicació del virus”. Aquest fet, ha explicat, fa que el virus avanci molt més ràpid.
León considera que de cara a properes temporades caldria reforçar l’estratègia de conscienciació de la població sobre la necessitat de vacunar-se, no només com a mesura de protecció, també per evitar tensionar el sistema públic de salut.
Així, aposta per incentivar la participació ciutadana en aquest àmbit i habilitar espais de vacunació diferents als CAP. “El primer any post covid vam decidir fer-ho en centres cívics i les cobertures vacunals van ser boníssimes”, ha comentat, i creu que oferir aquesta possibilitat a la ciutadania pot ser útil perquè la faria sentir “més còmoda” i permetria ampliar els horaris de vacunació.
Segons recull el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC), només el 36% dels majors de 60 anys i de les persones amb factors de risc s’ha vacunat de la grip aquesta temporada. Tot i que és una dada similar a la de l’any passat, es troba molt per sota de la que va registrar-se el 2021 o el 2022, quan la cobertura vacunal era del 45% i del 42% respectivament. Tornat a aquest any, entre els majors de 60 anys la dada és una mica més alta però tampoc arriba a la meitat (45%). La més alta és en els majors d 80 anys, el 64%.
En una entrevista a l’ACN publicada aquest dijous, el doctor Antoni Trilla, epidemiòleg i membre de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), demana fer “autocrítica” per part del sistema sanitari, les autoritats i també la població davant l’actual cobertura vacunal de la grip.