Edició 2286

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 28 de octubre del 2024
Edició 2286

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 28 de octubre del 2024

Els cantautors Àngel Daban i Jordi Tonietti reivindiquen la música infantil en català al pregó de les Fires de Girona

|

- Publicitat -

ACN Girona – Els cantautors infantils gironins Àngel Daban i Jordi Tonietti han donat aquest divendres al vespre el tret de sortida a les Fires de Sant Narcís 2024, amb el tradicional pregó des de la plaça del Vi a Girona. Carregat de música infantil i cançons populars, el discurs ha volgut reivindicar aquest àmbit cultural. La festa ha començat ja a la tarda, amb les cercaviles dels gegants i capgrossos de Girona, que ha culminat amb els tradicionals balls dels Gegants a la plaça del Vi. També abans del pregó, l’alcalde Lluc Salellas, acompanyat de diversos regidors i regidores, ha donat la benvinguda a les Fires des del balcó de l’Ajuntament. I, per tancar, el públic ha pogut gaudir del ball d l’Àliga i participar de l’habitual pluja de mosques.

El pregó de les Fires de Sant Narcís 2024 ha començat carregat d’energia amb la cançó ‘Si tu et vols divertir’, de Xesco Boix. D’aquesta manera, els dos pregoners han volgut fer un homenatge a aquest referent i iniciador de la música infantil catalana, coincidint amb el 40è aniversari de la seva mort.

Publicitat

Alhora, els cantautors han posat en relleu la importància de “conservar la música popular catalana i de transmetre-la de generació en generació”. En aquest sentit, han interpretat ‘La masovera’ i dues cançons dels pregoners d’arrel gironina, que han esdevingut populars i que ja formen part del cançoner tradicional: ‘Pugem al tren’, d’Àngel Daban i ‘El bolet petitó’, de Jordi Tonietti.

“Cal fomentar l’ús de les cançons tradicionals”, ha destacat Jordi Tonietti durant el pregó, afegint que “són nexe d’unió i agermanament de la mainada dels Països Catalans: infants, xiquets, mainatge, canalla, quitxalla, patuleia, menudalla, xicarrones, boixos, nines i nins, i una pila més de mots per anomenar-los en la nostra llengua… el català”.

Tot seguit, el pregó ha agafat un caire més solidari i cooperatiu amb les cançons ‘Volo ben alt’ d’Àngel Daban i ‘Tots som germans’ de Jordi Tonietti. D’aquesta forma, els cantautors han reivindicat els beneficis que aporta la música als més petits. “Cantem per fer ballar, cantar i jugar, però sobretot per acompanyar als infants en el seu creixement i a ser bones persones. Cal no oblidar-nos dels milers d’infants que estan patint la barbàrie de la guerra en aquests moments. Les nostres cançons volen ser un cant d’esperança i una eina per ajudar a construir la pau”, ha reivindicat Tonietti.

“Un aspecte important que volem remarcar en les nostres cançons, contes i material en general és transmetre els valors humans com l’estima, la pau, el respecte, la igualtat, la solidaritat, la inclusió, el dret a l’educació, a la sanitat, a l’habitacle digne, a tenir una feina i un sou honrat, a tenir uns espais naturals, a desvetllar l’esperit crític, a poder pensar, a sentir-se segurs, a somiar, a imaginar, a estimar i ser feliç”, ha afegit Àngel Daban.

Finalment, els pregoners han parlat de les Fires de Girona, de totes aquelles coses que els recorda la festa major de la ciutat. Com a cloenda, han cantat la cançó ‘Gironins i gironines’, creada per a aquesta ocasió. “Gironines i gironins, benvinguts a les Fires, les Fires de Sant Narcís”, ha cantat tota la plaça del Vi.

La celebració ja havia arrencat a la tarda amb les cercaviles dels gegants i capgrossos de Girona, que han sortit de quatre punts diferents de la ciutat: el parc de Vista Alegre, la plaça de Miquel Santaló, la plaça de l’U d’Octubre de 2017 i la plaça de la Independència. Les desfilades s’han unit a la plaça de Catalunya per anar juntes cap a la plaça del Vi, on hi ha hagut els tradicionals balls dels Gegants de Santa Eugènia de Ter i dels Gegants de l’Esquerra del Ter, de la Mula Baba, les Bastoneres, els Dragolins, el Beatusaure, el gegant Gerió i el Petit Drac Major.

Un cop acabat el pregó, el públic ha pogut gaudir també de l’Àliga, dels Capgrossos i dels Gegants de Girona. Després de l’habitual pluja de mosques i capgrossos, s’ha fet el retrò de coets a la plaça del Vi i s’ha encès l’anella de foc. Per tancar l’acte, s’ha reproduït la cançó ‘Novembre’, d’Umpah-pah, dedicada a les Fires de Girona i inclosa dins l’àlbum Bordell, del qual enguany se celebra el 30è aniversari.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió