ACN Brussel·les – Els Balcans Occidentals han arribat aquest dimecres a Brussel·les per expressar el seu compromís amb el projecte europeu malgrat el descontentament d’alguns països amb el procés d’ampliació. Durant les arribades prèvies a la cimera entre la UE i aquest grup de sis estats, veus com el president de Montenegro, Jakov Milatovic, han destacat que és un “bon senyal” que la reunió se celebri just a l’inici del nou mandat, destacant “els vents han canviat a Brussel·les”, especialment des de l’inici de la invasió russa contra Ucraïna. No obstant això, d’altres com la presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani-Sadriu, han reconegut que se senten “profundament decebuts” per la paràlisi en els seus processos d’adhesió malgrat les reformes que han dut a terme.
Milatovic s’ha presentat a la cimera com una de les veus més conciliadores amb les institucions europees, especialment després que la Comissió Europea l’identifiqués com un dels països que més progressos va assolir de cara a una futura adhesió. En aquest sentit, ha assegurat que els Balcans Occidentals són “molt conscients” del compromís adoptat per la UE de cara a l’ampliació del bloc comunitari.
“La UE ha entès que l’ampliació també va sobre la seguretat del continent”, ha afegit. Milatovic ha fet valdre que l’objectiu de Montenegro és convertir-se en el 28è membre de la UE el 2028 i ha subratllat que és l’únic candidat que ja ha obert tots els capítols de negociació per a l’adhesió. “Creiem que la incorporació de Montenegro envia un important missatge a la resta de candidats que l’ampliació encara està viva i que els reformes polítiques i econòmiques valen la pena”, ha sentenciat.
<strong>Veus crítiques</strong>
Si bé la presidenta kosovar Osmani-Sadriu ha posat en valor que la trobada d’aquest dimecres és “una oportunitat” perquè els Balcans Occidentals expressin el seu compromís amb el projecte europeu, també creu que aquesta suposa una bona ocasió per “sincerar-se”.
En aquest sentit, ha reconegut que se sent “profundament decebuda” pel tractament que ha rebut Kosovo per part d’alguns estats membres i ha assenyalat que l’informe emès per la Comissió Europea sobre el seu país els recomana aplicar mesures “injustes i poc europees”.
“Som l’únic país on un 97% de la població creu en el camí europeu, estem alineats al 100% amb la política exterior i de seguretat de la Unió i vam ser els primers a adoptar sancions contra Rússia; malgrat tot, la nostra agenda està paralitzada”, ha lamentat, al mateix temps que ha atribuït la situació actual a la falta de “voluntat política” per part d’alguns estats membres (entre ells Espanya, que no reconeix la seva independència).
Encara en aquesta línia, ha criticat que països com Sèrbia, acusats d’apropar-se a Rússia i d’adoptar mesures que vulneren l’estat de dret, siguin “compensats” per Brussel·les. “S’està penalitzant la nostra gent […] i nosaltres complim millor que alguns estats membres”, ha afegit.
<strong>Missatge de líders europeus</strong>
El nou president del Consell Europeu, António Costa, ha arribat a la cimera reivindicant els “valors comuns” entre els Balcans Occidentals i la Unió. En la que és la seva primera reunió com a nou president de la institució, el dirigent portuguès ha remarcat que l’entrada de nous països és “la inversió geopolítica més important en pau i seguretat” i que espera aprofundir en l’ampliació durant els pròxims anys.
En la mateixa línia s’ha expressat l’alta representant per a la política exterior de la Unió Europea, Kajas Kallas, qui ha volgut posar de manifest el compromís de la Comissió Europea d’assolir “avenços reals” en el procés d’ampliació “durant els pròxims cinc anys de mandat”.
També en el torn d’entrades, el primer ministre belga, Alexander De Croo ha assenyalat que és important considerar els passos que han fet països com Albània o Montenegro pel progrés geopolític. De Croo també ha volgut destacar que la Unió Europea, s’ha de mostrar “com l’únic soci” que poden tenir els Balcans Occidentals.
Pel que fa al procés d’adhesió, el líder belga ha volgut recordar que cada cas “s’ha de valorar pels seus mèrits” i que qualsevol entrada ha de servir per millorar la UE.