ACN Barcelona – Els ajuts ACOL de la Generalitat han permès millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de 1.720 persones migrades extracomunitàries en situació de vulnerabilitat des de la seva posada en marxa. Aquests ajuts es destinen a entitats i ens locals que desenvolupen projectes ocupacionals amb persones migrades que compleixin els requisits d’arrelament social, facilitant-ne el contracte i la posterior signatura d’un contracte. El Departament de Drets Socials i Inclusió ha explicat aquest programa en el marc de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, que se celebra a Brussel·les i que organitza l’Assemblea de Regions d’Europa.
La sessió en què s’ha presentat el programa està dedicada a estratègies interculturals per atreure i retenir talent. La subdirectora general de Migracions i Refugi, Lupe Moreno, ha explicat el programa d’inclusió laboral Treball i Formació-Línia ACOL. L’objectiu principal d’aquest és abordar la desigualtat socioeconòmica mitjançant l’accés a l’ocupació. El programa s’impulsa des de la Direcció General de Migracions i Refugi, juntament amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i amb finançament europeu.
En la selecció de les persones que reben els ajuts es prioritzen els casos d’especial vulnerabilitat, com persones amb familiars a càrrec, amb diversitat funcional, víctimes de violència masclista o de tràfic, els joves o majors de 45 anys, o les persones en situació de discriminació per la seva condició sexual o identitat de gènere.
El SOC dona suport a la signatura de contractes de treball d’un any de durada a jornada completa i també es cobreixen les hores d’acompanyament i de formació. Les entitats promotores reben una subvenció perquè puguin contractar personal laboral i reforçar així la seva capacitat d’acció en àrees d’interès públic i social.
<strong>Participació en la trobada de l’ADI-INT del Consell d’Europa</strong>
Més enllà d’aquesta presentació, la Direcció General de Migracions i Refugi participa també aquest dijous i divendres en la sisena trobada de l’ADI-INT, el grup d’experts que assessora el Comitè de Direcció per a la Lluita contra la Discriminació, la Diversitat i la Inclusió del Consell d’Europa.
L’ADI-INT està formada per representants de deu estats membres del Consell d’Europa, vuit representants d’autoritats locals membres del Programa Ciutats Interculturals i dos representants de les autoritats regionals. La Generalitat, en aquest últim grup, hi participa des del 2022 en qualitat de soci expert. Durant la trobada es continuarà treballant en l’elaboració d’un informe per orientar la creació d’estratègies d’inclusió i un altre relatiu a les polítiques multinivell i la governança per a la inclusió intercultural, que inclogui, entre d’altres, la formació dels servidors públics per a la inclusió de persones migrades.