ACN Bescanó – Els Agents Rurals han fet aquest Nadal un 63% menys d’actuacions sobre el verd nadalenc que l’any passat a comarques gironines. En concret, s’han fet 13 intervencions d’espècies com avets i molsa dels que no s’ha pogut provar la procedència, davant les 35 del 2023. Tot i que el descens és significatiu, des del cos celebren que hi ha “pocs casos” perquè “la gent està conscienciada des de fa molts anys, gràcies a la pedagogia i a la tasca de vigilància que s’ha fet”. “Ara hem detectat un auge d’extraccions de bruc, llentiscle i teix, usats per fer cosmètica i essències que es comercialitzen a altres països”, alerta el cap de l’Àrea Regional dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, que reclama “una normativa ferma per poder actuar”.
La Generalitat de Catalunya fa anys que fa una gran campanya de pedagogia ciutadana sobre la importància de conservar els boscos i no extreure’n a l’hivern plantes per decorar les cases de Nadal. Abans, i coincidint amb aquesta època festiva, molta gent hi accedia per talar avets sense permís o endur-se’n espècies com el vesc, el boix grèvol, la molsa, el gallaran o el teix. Una tendència que fa temps que s’ha revertit.
“La gent està conscienciada des de fa molts anys, gràcies a la pedagogia i a la tasca de vigilància que s’ha fet”, explica el cap de l’Àrea Regional dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, que afegeix que això ha deixat de ser una problemàtica perquè es detecten “poques irregularitats”.
Tot i això, des del cos continuen inspeccionant les fires de Nadal per comprovar la procedència del que s’hi ven i les llicències de qui ho comercialitza, així com patrullant els boscos per evitar que se n’arrenquin plantes de forma ilícita.
<strong>Menys intervencions</strong>
A comarques gironines, enguany s’han confiscat un total de tretze elements dels quals no s’ha pogut provar la procedència. En concret, s’ha requisat un avet, cinc arbustos, sis paquets de molsa i un altre ornament de verd nadalenc.
Representen gairebé un 63% menys que el que es va confiscar l’any passat a la demarcació; quan es van fer 35 actuacions, la majoria per arbustos extrets il·lícitament del medi natural. A tot Catalunya, aquestes actuacions també han baixat passant de 106 el Nadal passat, a les 40 actuals.
<strong>Espècies protegides</strong>
Des del cos d’Agents Rurals recorden que a Catalunya hi ha dues espècies típiques de Nadal que estan estrictament protegides. Es tracta del boix grèvol, que a l’hivern es converteix en la base alimentària i el refugi de moltes espècies (sobretot d’ocells), i del teix, que té un creixement molt lent. En ambdós casos, només es poden comercialitzar si han estat cultivades per aquest fi o si procedeixen d’altres territoris, on no siguin una espècie protegida i sempre amb els permisos corresponents.
Una altra espècie que no pot collir-se dels boscos és la molsa, que està especialment regulada als espais naturals de protecció especial, com són les capçaleres del Ter i del Freser o el cap de Creus. Tampoc està permès extreure altres espècies nadalenques, com poden el vesc, el galzeran o els avets, per la funció que tenen com a part dels ecosistemes.
<strong>Vendre-ho fora</strong>
Una de les problemàtiques recents que estan detectant els Agents Rurals, a banda de les plantes nadalenques, és la recollida massiva i amb finalitat comercial d’espècies com el bruc o el llentiscle. “Hi ha grups organitzats que extreuen part d’aquestes plantes del bosc, que són utilitzades per fer cosmètica, essències o resines, per comercialitzar-les a altres països o a Catalunya, en el cas del bruc”, detalla el cap de l’Àrea Regional dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, que reclama “una normativa ferma per poder actuar”.
A més, també s’ha detectat que, recentment, s’estan començant a extreure “grans quantitats de teix”. Aquesta sí que és una espècia estrictament protegida per llei, amb una fort regulació darrera que prohibeix que es reculli dels boscos. Del teix, que es caracteritza per fer unes boles vermelles amb una forma similar a la de les olives, també se’n prohibeix la comercialització, sempre que no es criï en vivers.
Amb tot, des d’Agents Rurals recomanen comprar aquestes plantes a fires de Nadal o als mateixos vivers o bé optar per altres opcions com fer decoracions amb elements secs com branques, “amb un impacte menor en la natura”.