ACN Barcelona – El president del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, Lorenzo Viñas, ha celebrat l'”aposta decidida” del Govern per fer 50.000 habitatges socials fins al 2030, una mesura anunciada aquest dimarts pel president de la Generalitat, Salvador Illa. “És indispensable mantenir una oferta suficient que ajudi a contenir els preus”, ha assenyalat Viñas, que ha insistit en la necessitat d’impulsar modificacions legislatives per convertir els locals en desús en habitatges a preu reduït. D’altra banda, Viñas ha apuntat que els propietaris “No estan infringint res” quan davant les limitacions i les contencions de rendes decideixen passar el seu habitatge al lloguer de temporada o al mercat de compravenda.
“Les persones adeqüen les seves solucions”, ha argumentat Viñas, que ha alertat que amb les “limitacions jurídiques a les propietats privades” fa que en “moltíssims casos” l’oferta d’habitatges del parc residencial de lloguer es redueixi.
“En altres casos se’n van se’n van cap a contractes de temporada perfectament vàlids i legals, i estan justificats per persones que venen o van a una ciutat determinada per motiu d’estudis, de feina, salut.. “, ha argumentat el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, en declaracions a l’ACN després de la presentació de l’estudi sobre les tendències del sector elaborat per l’escola de negocis EADA i l’entitat. Per Viñas, per tant, aquests habitatges “han d’existir necessàriament”, ha reiterat.
Amb tot, però, el president de l’entitat ha aplaudit la iniciativa del Govern anunciada aquest dilluns durant el Debat de Política General de construir 50.000 habitatges socials fins al 2030 i ha demanat de nou canvis en la llei que permetin reconvertir els locals en desús en habitatges a preu reduït per a joves, gent gran i persones amb problemes de mobilitat. En aquest sentit, ha indicat que els propietaris d’aquests locals no tenen cap benefici sobre aquests locals i que en tot cas poden causar problemes a la comunitat on es troben ja que estan tancats.
Viñas ha fet aquestes declaracions després de la presentació al Palau de Pedralbes de l’estudi elaborat per EADA i que analitza la situació i les tendències dels administradors de finques davant reptes com la digitalització, el relleu generacional, un marc normatiu en constant evolució, l’augment de la competència, la relació amb uns clients que volen una relació “més àgil” o el relleu generacional, entre d’altres.
El seu autor, el professor de l’escola de negocis EADA, Carlos Duarte, ha explicat que a vegades el client “no és conscient de la responsabilitat real que té l’administrador” al mateix temps que aquest darrer potser tampoc “no ho ha sabut vendre”, ha dit. Duarte ha comentat que el sector es troba amb un nou model de competència com són les plataformes digitals, amb poca relació amb el client, mentre que l’administrador pot oferir aquest “valor afegit”.
L’estudi també apunta a una necessitat que el sector es col·legiï per evitar un major intrusisme professional i oferir una “major seguretat” de cara al client. En aquest sentit, a Espanya i Portugal hi ha una major llibertat per adherir-se o no a un col·legi professional mentre que en altres països europeus és obligatori.