ACN Barcelona – El volum del negoci de les empreses catalanes vinculades a l’ús sostenible de l’aigua ha crescut un 74% en cinc anys, i se situa en els 8.704 milions d’euros, equivalents al 3% del PIB. Així es desprèn de l’estudi ‘Informe del sector de l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Catalana Water Partnership, el clúster català de l’aigua. El sector dona feina a 26.794 treballadors i està format per 638 companyies que desenvolupen diverses activitats i tecnologies per gestionar, distribuir i utilitzar els recursos hídrics de manera eficient i respectuosa amb el medi ambient.
A Catalunya, les empreses es reparteixen en tres grans segments. El principal, amb el 51,7%, el composen companyies que dissenyen i fabriquen productes i solucions per al cicle integral de l’aigua, seguides per les que ofereixen serveis intensius en coneixements, com enginyeries o laboratoris (29,5%) i les de serveis d’explotació del cicle integral de l’aigua (18,8%).
Segons ACCIO, es tracta d’un sector madur on nou de cada deu empreses supera els deu anys de vi. A més, d’un 64% de les companyies tenen més de deu treballadors. D’altra banda, moltes de les empreses es concentren a la demarcació de Barcelona (70% del total) i amb un important ecosistema de suport amb entitats com el mateix CWP, diversos centres tecnològics i universitaris que hi fan recerca o la presència al país de fires globals com l’Smart City Expo.
A escala global, l’informe assenyala un creixement sostingut per a les empreses que treballen en l’ús sostenible de l’aigua, amb un augment del 14% entre 2018 i 2023 fins als 880.240 milions d’euros. Una xifra que es preveu que s’enfili fins als 1.245.100 milions d’euros l’any 2031 pel l’augment de la població mundial, la intensa urbanització i el creixement de la producció industrial que requereix l’ús d’aigua.
l’estudi també apunta que és un sector clarament vinculat a la despesa pública, atès que el 85,5% de la despesa global en el sector de l’aigua el fan les administracions públiques.