ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Salvador Illa, acompanyat de les conselleres de Salut, Olga Pané, i de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha inaugurat aquest dilluns el nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El nou equipament consta de gairebé 17.000 metres quadrats i s’ubica en l’espai que ocupava l’antiga bugaderia de l’hospital. L’espai acollirà un ciclotró i la última tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades que permetran el desenvolupament de noves eines de diagnòstic i de tractament. També serà la seu d’un ‘hub’ d’innovació i un espai obert a la ciutadania, ja que disposarà d’espais polivalents per fomentar la divulgació, la docència i la participació ciutadana.
<em>((Aquesta actualització inclou més declaracions i detalls de l’edifici))</em>
El centre compta amb uns 2.000 treballadors, 1.100 dels quals són científics i tècnics. Ha costat 43 milions d’euros, 12 dels quals els ha aportat la Generalitat a través dels fons Feder, 5 més a través del Departament de Salut i 10,5 més a través d’un préstec. La Fundació la Caixa ha aportat 3 milions, els estalvis del propi VHIR han estat de 7,8 milions, i els donatius i llegats solidaris particulars han aportat 4,4 milions.
A banda, el ciclotró costarà uns 20 milions d’euros més procedents dels fons europeus, equipament que ocuparà 810 metres quadrats del soterrani i que permetrà el desenvolupament de noves eines de diagnòstic i de tractament personalitzades basades en radioisòtops i l’última tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades, especialment en teràpia gènica.
El nou VHIR també serà la seu d’un ‘hub’ d’innovació, un espai dedicat a promoure la creació d’aliances público-privades, i nous projectes amb la finalitat de transferir el coneixement mitjançant la creació d’empreses, atraure nous inversors i companyies biotecnològiques o farmacèutiques que vulguin impulsar una part de la seva activitat de manera conjunta amb els grups de recerca del VHIR.
L’edifici està situat a la part alta del complex sanitari, aprofitant el pendent de la muntanya de Collserola. Té tres grans patis per donar llum a l’interior, una coberta vegetal, i està fet de formigó, pedra, fusta i ferro. L’any 2017 es va convocar un concurs arquitectònic internacional per dissenyar el nou centre de recerca de Vall d’Hebron. El disseny presentat pels arquitectes catalans dels estudis BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach va ser seleccionat entre cinc propostes per un prestigiós jurat internacional.
<strong>“Els millors hospitals d’Europa”</strong>
Illa ha reivindicat la potència de Catalunya en recerca i innovació, que creu que caldria afegir als bons indicadors econòmics del país. Així, ha dit que vol fer “els millors hospitals d’Europa”. Ha dit que toca “de peus a terra”, però ha instat Catalunya a “recuperar l’ambició i l’optimisme ben informat, no fer les coses a mitges”. En aquest sentit, s’ha compromès a millorar l’hospital de la Vall d’Hebron, amb el projecte de visites ambulatòries a l’altre costat de la Ronda de Dalt, a la Teixonera, així com altres centres sanitaris de Barcelona. “Hem estat capaços de fer aquest edifici amb un equip magnífic, també ho farem amb les instal·lacions sanitàries”, ha reblat. “Aquí no acaba res, aquí comença el primer pas, n’han de venir més, d’una institució puntera”, ha conclòs.
El president ha remarcat els 2.100 treballadors que acull el nou edifici del VHIR, 1.100 dels quals investigadors. “Imaginin la potència de 1.100 investigadors”, ha dit. Illa ha remarcat la qualitat arquitectònica del nou edifici, i ha dit que això i la seva plantilla han d’atreure talent de tot el món.
En aquest sentit, també ha remarcat que el projecte serveix per lluitar contra “les tendències creixents del negacionisme”, i per “alçar la veu a favor de la ciència, la recerca, racionalitat, contra les pulsions que volen fer retrocedir”. “Si la humanitat ha progressat ha estat gràcies a la ciència”, ha afegit.
El president també ha donat el condol per les dues víctimes mortals de l’accident a l’Alta Cerdanya d’un autocar procedent de l’Hospitalet de Llobregat, i ha recordat que al Vall d’Hebron hi ha dos dels ferits, així com dos ferits greus però estables en l’incendi d’una residència de persones discapacitades d’aquest diumenge a Cerdanyola del Vallès.
El director gerent de l’hospital, Albert Salazar, ha destacat la importància del nou edifici per seguir al capdavant de la investigació clínica més lligada a la millora dels pacients del propi hospital. També ha dit que el nou edifici, ideat el 2015, planejat el 2017 i iniciat el 2021, és “una de les primeres peces del nou Vall d’Hebron”, que ha de créixer a l’altra costat de la Ronda de Dalt i reordenar l’activitat assistencial del campus. En aquest sentit ha reivindicat bones infraestructures per prestar una bona atenció als pacients i tenir bons resultats en recerca.
Begoña Benito, directora del VHIR, ha fet un repàs pel creixement del VHIR en la darrera dècada per arribar a parlar del futur de la institució en el nou edifici, que “és l’espai on s’han de materialitzar els principals reptes de futur que passen pel desenvolupament de teràpies avançades i d’immunomodulació, l’impuls a l’ús de les dades i la intel·ligència artificial en la recerca”, ha afirmat.
Illa i les dues conselleres han fet una visita a les instal·lacions acompanyats del gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, Albert Salazar, i de la directora del VHIR, Begoña Benito, entre d’altres. A l’acte d’inauguració oficial també hi han assistit els exconsellers de Salut Alba Vergés i Manel Balcells, així com representants de l’Ajuntament de Barcelona i d’institucions que han finançat part de les obres, com la Fundació la Caixa i la Fundació Ferrer.