ACN Tarragona – El vaixell de Proactiva Open Arms atraca a Tarragona per fer visibles els seus valors i per lluitar contra el discurs d’odi entorn de les persones migrades. Fins diumenge es faran visites a l’embarcació. “Es criminalitza les persones que tenen els nostres valors, i no pot ser, perquè som la majoria, la gran força muda”, ha dit el seu fundador, Òscar Camps. L’embarcació just ha arribat del País Valencià després de participar en les tasques de recerca dels desapareguts, que s’han saldat sense cap cos recuperat. L’Ajuntament els ha dotat amb 50.000 euros per promoure un projecte de sensibilització sobre la vulneració de drets humans. El conveni també inclou el compromís de fer tres missions de vigilància i rescat al mar Mediterrani.
El fundador i director de Proactiva Open Arms ha celebrat l’aportació de 50.000 euros de l’Ajuntament de Tarragona i ha demanat més ajuntaments es sumin a fer donacions. “Continuarem amb la nostra tasca. Agraïm fins a l’eternitat aquest esforç que fa l’Ajuntament per dotar-nos d’aquests diners per poder seguir fent missions”, ha afirmat Camps. “Som molts, som la majoria els que estem a favor de la protecció de la vida, dels drets humans i de la dignitat de les persones. Però hi ha una minoria que té altaveus molt potents que fa crides a discursos d’odi basats en ‘fake news’ i en la distorsió de moltes paraules que fins i tot discriminen i deshumanitzen totes aquestes persones que fugen”, ha denunciat.
L’ONG ha salvat 1.300 persones en les cinc missions que ha fet aquest any. Enguany, també ha portat ajuda humanitària al conflicte bèl·lic de Gaza i ha participat en les tasques de recerca de les persones desaparegudes al País Valencià arran de la dana. “Volem que aflorin els nostres valors, que no ens quedem callats davant d’aquest discurs”, ha insistit Camps, qui ha explicat que és necessari difondre la tasca que estan duent a terme des de l’organització. Així mateix, el responsable de l’entitat ha dit que han reprès les missions al Mediterrani.
“Ara, al desembre, continuarem amb l’astral”, ha indicat. Amb tot, el nombre de missions dependrà de les donacions que rebin. “Som una organització que és finançada amb un 90% per aportacions privades de la gent. Fins ara, tenim un pressupost d’uns 3 milions, però ha anat baixant, i hem de recuperar, hem de reduir les missions i la presència del mar perquè no es pot sostenir”, ha lamentat Camps.
Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha destacat que és el segon any consecutiu que des de l’Ajuntament destinen una aportació a l’entitat. “Salven vides humanes i això hauria de ser suficient perquè la gent entengués la gran feina que fan”, ha asseverat Viñuales, qui també ha remarcat la importància de dotar-los amb recursos. “Les operacions de rescat d’Open Arms, si no les fessin ells, podríem afirmar que ningú les faria”, ha manifestat el batlle.
El president de l’Autoritat Portuària, Santiago Castellà, ha assegurat que el port tarragoní “sempre” estarà disposat a acollir les embarcacions d’Open Arms, així com a col·laborar amb les campanyes de sensibilització. “La tasca que fan és impressionant, en un moment en què imperi el discurs d’odi”, ha remarcat Castellà.
<strong>Visites al vaixell</strong>
El vaixell d’Open Arms serà a Tarragona durant tota la setmana i es podrà visitar per part de la ciutadana. També s’han previst visites concertades amb representants municipals; nou centres educatius de la ciutat de Tarragona; el Consell Municipal de Cooperació i altres entitats del municipi. A més, s’ha programat una xerrada a l’Institut Vidal i Barraquer. A la vegada, aquest dilluns al vespre s’ha organitzat un taller de Salvament Marítim, on es realitzarà una pràctica de salvament en contextos d’emergència.
<strong>Pla Local de Cooperació 2023-2024</strong>
El conveni amb Open Arms consta d’un projecte de sensibilització per conscienciar a la ciutadania de Tarragona sobre la vulneració de drets humans existents al voltant de les persones migrants i a més inclou el compromís de realitzar tres missions de vigilància i rescat al mar Mediterrani, concretament davant de les costes líbies. L’acord s’emmarca en el Pla Local de Cooperació 2023-2024.