ACN Brussel·les – El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) veu desproporcionat que Booking impedeixi als hotels i allotjaments turístics que ofereixin preus més baixos als seus canals propis de venta. En una sentència aquest dijous per aclarir dubtes d’un tribunal dels Països Baixos, on l’empresa té la seu, el TJUE indica que aquesta “clàusula de paritat de tarifes” que inclou Booking en els contractes amb els establiments pot ser incompatible amb les normes europees de la competència. En concret, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg considera que aquestes clàusules són desproporcionades i innecessàries per mantenir el negoci, però deixa en mans dels tribunals holandesos decidir si les prohibeixen d’acord amb la normativa europea.
Un tribunal holandès havia consultat al TJUE si les clàusules de paritat de preus que inclou Booking en els seus contractes a establiments hotelers són compatibles amb la normativa de la UE sobre competència.
La web Booking cobra una comissió per totes les reserves fetes per viatgers a través de la seva plataforma. Tot i que els hotels i altres allotjaments turístics poden utilitzar altres canals de venta alternatius, aquests no poden oferir habitacions a preus inferiors als que posen a Booking arran d’una “clàusula de paritat”. Inicialment, s’aplicava tant a l’oferta en els propis canals com en canals operats per tercers, però des del 2015 es limita només als canals propis.
Booking al·legava que les clàusules tenen com a objectiu impedir als proveïdors d’allotjament utilitzar la seva plataforma de forma deslleial per aprofitar-se de la visibilitat que obtenen, y garantir que puguin amortitzar les inversions realitzades en l’elaboració de funcions de cerca i comparació.
“L’inexistència de les clàusules de paritat de tarifes imposades per la plataforma de reserves hoteleres pot tenir conseqüències negatives per la rendibilitat dels serveis que ofereixen, però no implica que aquetes clàusules s’hagin de considerar objectivament necessàries”, apunta la sentència del TJUE.
L’alt tribunal de la UE reconeix que plataformes com Booking han tingut un efectiu positiu en la competència, ja que permeten als consumidors tenir accés a un gran nombre d’ofertes d’allotjament i comparar-les de manera simple i ràpida, mentre que ofereixen major visibilitat als proveïdors d’allotjaments.
Tanmateix, impedir als allotjaments que ofereixin tarifes més baixes en els seus propis canals, o fins i tot en altres plataformes, pot “reduir la competència entre les diverses plataformes de reserves hoteleres”, diuen els magistrats europeus. Inclús, avisen que poden comportat riscos “d’expulsió de les petites plataformes i de les plataformes noves que s’incorporin al mercat”.