Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024

El TGUE veu “irregularitats” per poca transparència en els contractes de la CE per a les vacunes contra la covid-19

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) veu “irregularitats” per manca de transparència en els contractes de la Comissió Europea amb les empreses farmacèutiques per a la compra de vacunes contra la covid-19. El tribunal de primera instància a Luxemburg ha admès parcialment dos recursos que denunciaven la poca transparència en els acords de l’executiu comunitari amb les farmacèutiques. Concretament, el TGUE considera que Brussel·les va cometre una “infracció” pel que fa a l’accés públic a les condicions sobre les indemnitzacions a les farmacèutiques i sobre els possibles conflictes d’interès de l’equip negociador per a la compra dels vaccins.

En la sentència, el TGUE rebutja els arguments de la Comissió Europea per “denegar parcialment” l’accés a les declaracions d’inexistència de conflicte d’interès dels membres de l’equip negociador per a l’adquisició de les vacunes. Luxemburg considera que hi havia una “finalitat específica d’interès públic” en l’accés a declaracions d’inexistència de conflicte d’interès de les persones designades per pactar els contractes.

Publicitat

Sobre les indemnitzacions que els estats havien de pagar a les empreses farmacèutiques en cas que les vacunes fossin defectuoses, Luxemburg argumenta que la directiva europea estableix que els productors són “responsables dels danys causats pels defectes dels seus productes” i que “la seva responsabilitat no pot quedar limitada o exclosa”. Ara bé, el tribunal subratlla que el dret europeu no prohibeix que “un tercer reemborsi els danys i perjudicis que un productor hagi pagat perquè el seu producte sigui defectuós”.

Brussel·les va incloure aquestes indemnitzacions en els contractes per compensar els riscos que les farmacèutiques assumien per l’acceleració dels processos perquè les vacunes estiguessin disponibles com més aviat millor. Malgrat apuntar que van ser els estats qui van donar suport a aquesta mesura i que era pública, Luxemburg apunta que la Comissió Europea no va “donar explicacions suficients” sobre la definició concreta per avaluar algunes expressions incloses en els contractes, com per exemple que les farmacèutiques fessin “tots els esforços raonablement possibles”, així com tampoc sobre les “estipulacions dels contractes relatives a donacions i revenda de les vacunes”.

La gestió dels contractes amb les farmacèutiques per a la compra de vacunes contra la covid-19 ha estat una de les qüestions més polèmiques d’Ursula von der Leyen. La sentència del TGUE arriba un dia abans que el Parlament Europeu voti la seva nominació per a la reelecció al capdavant de l’executiu comunitari.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió