ACN Barcelona – El temps mitjà d’espera per a operacions quirúrgiques a la sanitat pública de Barcelona s’apropa als 5 mesos, mentre que l’espera mitjana per a les proves diagnòstiques preferents i ordinàries és de dos mesos, segons la situació del setembre passat. Ho diu la consellera de Salut, Olga Pané, en una resposta parlamentària al PP avançada pel digital ‘Tot Barcelona’ i a la qual ha tingut accés l’ACN. El temps mitjà d’espera per a una intervenció als centres de Barcelona és de 147 dies. L’espera per a una cirurgia oncològica és la més curta, tres setmanes, i la cardiològica és d’un mes. En els casos de cataractes, les pròtesis de maluc i de genoll l’espera frega els tres mesos, amb 83 dies de mitjana.
Salut indica que la resta de procediments quirúrgics –que no són tan habituals o més específics o no tan urgents–, el temps mitjà és de 160 dies.
Pel que fa a les proves diagnòstiques, el temps de mitjana és de 61 dies. El rànquing de temps d’espera l’encapçala les ecografies urològiques, que s’allarguen fins a 94 dies i els 90 dies de la polisomnografia, una prova que estudia el son. Segueixen aquest llistat les ecografies abdominals, amb 85 dies d’espera. Les que menys temps d’espera tenen són les gammagrafies -que triga 34 dies-; les ecocardiografies, amb 47; la colonoscòpia, 48 i els 50 dies de les ergometries. Les endoscòpies gàstriques triguen 51 dies, els TAC i les mamografies, 52. i les ressonàncies magnètiques i les gammagrafies, 60. L’ecografia ginecològica s’estira fins a 79 dies.
<strong>Les visites a l’especialista</strong>
L’especialitat que més temps d’espera acumula per a la primera visita és l‘otorrinolaringologia, amb una mitjana de 119 dies. El centre hospitalari que té la cua més llarga és l’Hospital de Sant Pau, que, de fet, és el que té una llista d’espera més gran amb 1.532 pacients. En canvi, l’Hospital Clínic, amb 1.111 pacients en llista d’espera pot atendre una primera visita en 58 dies. El que menys temps fa esperar és l’Hospital de Sant Rafael, que amb 30 dies de mitjana pot atendre una visita. Actualment, té 325 pacients que esperen cita per aquesta especialitat.
La segona visita que més temps d’espera implica és la cardiologia, que se situa en 115 dies. També és l’Hospital de Sant Pau el que lidera la taula, amb 155 dies d’espera, però és també qui té una llista de pacients més important, amb 991. A l’Hospital Clínic, l’espera és de 101 dies, amb 587 pacients en llista d’espera i la Vall d’Hebron, amb 87 dies amb una llista de 829 pacients que esperen a ser atesos. La tercera especialitat és la ginecologia amb un temps de 111 dies. En aquest cas també és l’Hospital de Sant Pau amb 129 dies, però amb 1.145 pacients en llista d’espera, qui és al capdavant; seguit per l’Hospital Clínic amb 107 dies i 1.824 pacients. El que menys temps disposa és Sant Rafael, amb 25 dies i només tres pacients en llista d’espera.
L’especialitat que menys temps d’espera té per a una visita és dermatologia, amb 61 dies d’espera de mitjana, seguida pels 71 dies d’espera que requereix una primera visita per un cirurgià general i els 79 d’urologia. Pel que fa a l’oftalmologia, la mitjana d’espera a la primera visita és de 89 dies, i és la segona especialitat amb més llista d’espera, 12.815 pacients esperen ser atesos. La primera és traumatologia, amb 15.757 pacients, que tenen un temps d’espera de 91 dies, amb 94 die, la segueix l’especialitat sobre les al·lèrgies i en 99 dies, la neurologia i les visites sobre l’aparell digestiu. Pel que fa a la resta d’especialitats, el temps mitjà d’espera és de 89 dies i en llista d’espera es troben 40.472 pacients, que bàsicament, sumen els 13.143 de la Vall d’Hebron, els 10.807 del Clínic i els 8.113 de Sant Pau.