Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

El TEDH condemna Espanya per obligar una testimoni de Jehovà a rebre una transfusió de sang

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per obligar una testimoni de Jehovà a rebre una transfusió de sang. La sala gran del TEDH ha sentenciat aquest dimarts en el cas Pindo Mulla contra Espanya que l’Estat va vulnerar el dret a la vida privada i a la llibertat religiosa d’una pacient per ignorar la seva negativa a rebre transfusions de sang en una intervenció quirúrgica. En concret, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que la presa de decisions sobre la transfusió de sang no va mostrar “prou respecte per la seva autonomia” a l’hora d’exercir una creença religiosa. Espanya haurà d’indemnitzar l’afectada amb 26.000 euros, tal com ordena el TEDH.

Rosa Edelmira Pindo Mulla, una dona equatoriana resident a Espanya i testimoni de Jehovà, es va negar a rebre cap transfusió de sang durant una intervenció quirúrgica a la qual s’havia de sotmetre per recomanació mèdica. Una decisió que va traslladar per escrit.

Publicitat

El juny del 2018 va ingressar a l’hospital de Sòria amb un greu sagnat intern, però va rebutjar per escrit una transfusió. L’endemà va ser traslladada a un hospital de Madrid conegut per proporcionar tractaments alternatius a les transfusions de sang. De camí al centre, el doctor que l’acompanyava va alertar del seu estat greu i van contactar un jutjat de guàrdia, que va autoritzar tots els procediments mèdics necessaris per salvar-li la vida sense tenir constància de la voluntat del pacient.

Pindo Mulla no va ser informada de la decisió judicial i va rebre tres transfusions de sang. Posteriorment, va denunciar els fets als tribunals fins a arribar a Estrasburg.

<strong>La sentència d’Estrasburg</strong>

El TEDH recorda que els adults competents són lliures de decidir el tractament mèdic que reben i, en cas d’emergència, aquesta decisió ha de ser “clara, específica i sense ambigüitats”. En canvi, en el cas de Pindo Mulla el jutge de guàrdia no va rebre la informació “completa i correcta” sobre la pacient. A més, la qüestió de si encara tenia capacitat per decidir es va apartar i el poder es va traslladar completament als metges. Ni ella ni cap familiar van ser informats de la decisió judicial, recorda el tribunal d’Estrasburg. 

Per tot plegat, el TEDH ha conclòs que Pindo Mulla no va poder exercir “la seva autonomia” per complir amb una creença religiosa i que els tribunals espanyols tampoc van rectificar pels fets. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió