ACN Reus – El Teatre Bartrina de Reus ha programat quinze propostes “reivindicatives” i que “conviden a reflexionar” durant el primer semestre del 2024. Segons l’assessora artística del consorci, Rosa Mateu, l’equipament esdevindrà “un mirall per tractar temes actuals, que fomentin la pedagogia i que ajudin a fomentar valors”, que segons considera, “bona falta ens fan en el moment que ens ha tocat viure”. De fet, la gran majoria de les propostes escollides giren al voltant la guerra, l’assetjament escolar, l’homofòbia o el feixisme. A banda de l’aposta pel teatre social, l’organització també ha destacat la voluntat d’atraure el públic més jove. Per això, la majoria dels espectacles comptaran amb un 50% de descompte pels que tinguin entre 12 i 30 anys.
Des del Teatre Bartrina han dividit les propostes en tres blocs: música, teatre familiar i teatre per a tots els públics. En total seran tres els espectacles musicals que acollirà l’equipament durant els primers sis mesos del 2024. El 3 de gener arrencarà la nova temporada i ho farà amb la ‘Batalla màgica: Harry Potter i El senyor dels anells’ que anirà a càrrec de la Banda Simfònica de Reus. El 23 de febrer serà el torn de La Maria amb ‘L’Assumpció’ i el 16 de març actuarà Maria Rodés amb ‘Canta copla otra vez’. Dues propostes que, paral·lelament, posaran el punt a la celebració dels 10 anys del Festival Accents.
Pel que fa al teatre familiar, el Teatre Bartrina proposa les obres ‘Amal’ de la companyia La Baldufa teatre (9 de març), on a través del teatre i el circ es narra la història d’uns nens que fugen de la guerra i amb l’esperança de crear un món millor; el musical ‘Alan’ de Mar Puig i Mateu Peramiquel (18 de maig), basada en la història real d’Alan Montoliu, qui va suïcidar-se el 2015 després de patit assetjament escolar en forma de transfòbia; i ‘La casa més petita’ de la companyia Campi qui pugui (25 de maig), que també gira entorn els horrors de la guerra.
La resta de la programació, “pensada per a tots els públics”, està formada pel ‘Nou retrat familiar’, una producció de la companyia reusenca La gata borda i sota la direcció d’Ester Cort; ‘Austràlia’ d’Israel Solà i que també està protagonitzada per la reusenca Ester Cort; ‘La gran farsa’ de Santiago Fondevilla; ‘Uppgivenhet’ de Daniel J. Meyer; ‘L’illa deserta’ de Marc Artigau; ‘Instruccions per fer-se feixista’ de Michela Murgia; ‘Coralina’ de Carlo Goldoni i dirigida per Oriol Broggi; ‘Pols de diamant’ de Pau Coya; ‘Jauría’ de Jordi Casanovas i dirigida per Miguel del Arco.
Un conjunt de propostes que han tingut un cost de 88.000 euros i que “posen damunt de la taula reptes i problemàtiques socials actuals”, perquè el públic “pensi i reflexioni des d’una mirada crítica”, tal com ha subratllat l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Per a Guaita, la temporada del Bartrina per aquest primer semestre del 2024, també està marcada per l’aposta pel públic jove, el talent local i per l’accessibilitat de les persones amb discapacitats sensorials.