Edició 2481

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 11 de maig del 2025
Edició 2481

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 11 de maig del 2025

El SEM publica el nou concurs de transport sanitari del 2025 al 2030 per prop de 2.000 milions d’euros

|

- Publicitat -

ACN L’Hospitalet de Llobregat – El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha publicat aquest dijous la licitació del nou concurs públic de transport sanitari per 1.985 milions d’euros (MEUR) per al període 2025-2030. És el concurs públic amb un preu més elevat de la Generalitat per als propers anys. Inclou tant el transport urgent com el no urgent i fa referència als professionals, tècnics en emergències sanitàries (TES); als vehicles i a l’equipament. Els responsables del concurs volen promoure la carrera professional i demanen que els tècnics tinguin, com a mínim, un any d’experiència. La nova licitació també implica un uniforme amb una imatge única i una reorganització de les ambulàncies i les bases assistencials per cobrir el màxim territori amb el mínim temps possible.

L’oferta de contractació del SEM, l’empresa pública que s’encarrega de les emergències extrahospitalàries i d’altres serveis sanitaris a Catalunya, té un pressupost màxim de 1.985 MEUR. Es divideix en deu lots, un per a cada regió sanitària -comptant la darrera que s’ha creat, la del Penedès-, que inclouen tant el transport sanitari urgent (TSU) com el no urgent (TNU).

Publicitat

L’1 de febrer del 2024 acabarà el termini per presentar ofertes i l’adjudicació està prevista per a finals de juny. La data d’implementació del nou concurs serà la tardor del 2025 i tindrà una vigència de cinc anys, sense possibilitat de pròrroga, mentre que l’actual és del 2014 i haurà cobert el període 2015-2025. 

En el servei urgent, s’incrementen els recursos en 46 ambulàncies més i s’arriben a les 445 en els plecs del concurs. També s’inclou la contractació de prop de 360 tècnics en emergències sanitàries més i quasi 311.000 hores més.<strong> </strong>En el no urgent, s’incorporen vehicles amb noves funcions.

Es tracta d’una oferta de contractació pública complexa, amb l’import més elevat per als propers anys, per reforçar el servei, en paral·lel als treballs al Parlament per internalitzar el transport sanitari, una llarga reivindicació de les plataformes i sindicats del sector i d’alguns grups polítics com la CUP, que en va impulsar la iniciativa a la cambra.

<strong>Professionals amb un mínim d’experiència</strong>

En el nou concurs, el SEM introdueix més hores de formació i un requisit d’experiència, fins ara inexistent, d’un, tres o cinc anys segons el lloc de treball per promoure la consolidació de les carreres professionals. Aquesta condició implicarà canvis en les polítiques de contractació de personal de les empreses i també tindrà una repercussió salarial, en un sector on es pot entrar molt jove, ja que el de TES és un grau mitjà, però després aquest col·lectiu es troba amb dificultats per consolidar-s’hi.

Entre altres millores en les condicions laborals, les empreses adjudicatàries hauran de disposar d’un protocol d’assetjament laboral, sexual i per raó de sexe i s’introdueixen més mesures en la prevenció de riscos laborals.

Quant a l’uniforme, s’estandarditza el vestuari dels professionals tant del servei urgent com el no urgent d’acord amb les condicions vigents al SEM, incloent el manteniment i la neteja del vestuari. Es crea una uniformitat específica per a tots els professionals del transport sanitari no urgent, de color blanc. L’uniforme dels tècnics del transport urgent és del groc tan característic del SEM.

<strong>Ambulàncies amb més equipament i noves funcions</strong>

Pel que fa a les ambulàncies, s’incorporen elements per guanyar visibilitat i inclouran vinils reflectants de color verd a la part inferior, seguint la classificació cromàtica que diferencia l’emergència com a sanitària. També es reorganitzarà la distribució interior dels vehicles per facilitar els processos assistencials.

Les ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVA) disposaran d’ecògrafs i monitors amb capacitat per enviar dades clíniques en temps real. Quant a les ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB), disposaran de materials com la faixa pèlvica i torniquets per a una millor atenció inicial al malalt traumàtic. A més, cada professional tindrà una emissora portàtil.

Pel que fa al servei no urgent, s’incorporen tres tipologies de vehicles amb noves funcionalitats. Es tracta d’unitats de suport logístic sanitari per, entre altres, al trasllat dels equips de psicòlegs del SEM o reforçar el servei de l’Organització Catalana de Transplantament (OCATT); unitats polivalents, que donaran suport al servei urgent i també seran específiques per a persones amb sobrepès i vehicles llançadora 100% elèctrics, que faran trajectes curts en la zona d’influència del centre sanitari.

<strong>Un nou mapa de bases assistencials i punts d’espera </strong>

En la nova licitació, el SEM vol millorar el temps de resposta del trasllat urgent i es reubicaran ambulàncies i bases assistencials. Amb aquest propòsit, es crearan nous punts d’espera distribuïts estratègicament pel territori per reforçar la cobertura i perquè el sistema tingui més flexibilitat.

El SEM ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (l’ICGC) per elaborar una eina per prendre decisions en aquest àmbit, un mapa interactiu i dinàmic que integra dades d’actuacions fetes a Catalunya des del 2016 i dades demogràfiques i orogràfiques del territori, entre d’altres. Amb aquesta eina, han determinat quina podria ser la posició òptima per a les ambulàncies per reduir el temps de resposta en situacions d’emergència i garantir una millor cobertura de la zona.

<strong>Limitacions en les adjudicacions</strong>

En el nou concurs, l’oferta econòmica tindrà un pes del 30% per prioritzar la qualitat del servei. Els lots de les regions de Barcelona, metropolitana sud i metropolitana nord s’adjudicaran a tres empreses diferents. A més, un adjudicatari podrà aconseguir com a màxim tres lots (excepte en el cas que una empresa sigui l’única que s’ha presentat en una regió sanitària). L’objectiu, indiquen fonts del SEM, és fomentar la concurrència, la qualitat i l’adaptació de les ofertes presentades a les necessitats de cada àrea geogràfica.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió