Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

El sector primari es reactiva i creix més del doble que la resta de l’economia espanyola en el primer semestre

|

- Publicitat -

ACN null – La millora de la sequera perllongada i la moderació dels costos de producció han permès al sector agroalimentari començar a recuperar-se dels forts xocs dels últims dos anys. El Valor Afegit Brut (VAB) del sector primari ha crescut un 7,6% interanual a Espanya el primer semestre, més del doble que el PIB general de l’economia, segons un informe sobre el sector que ha elaborat CaixaBank Research, el servei d’estudis de CaixaBank. L’estudi constata la recuperació dels cereals d’hivern, que se situaran en un nivell una mica superior a la mitjana de les últimes cinc temporades. També es preveu una millora en l’oli d’oliva, la producció del qual va baixar un 58,6% el 2023 i es va disparar el preu.

En general, el sector agroalimentari espanyol s’està començant a recuperar dels forts xocs que van reduir la producció per la sequera els últims dos anys. Tot i això, la producció d’alguns conreus continua llastrada: un 12,2% del territori espanyol està en situació de sequera perllongada.

Publicitat

Per la seva banda, la indústria alimentària també comença a reactivar-se amb un increment de la producció industrial d’un 1,9% interanual, gràcies a la moderació en el creixement dels costos de producció. Aquest bon comportament també es reflecteix en les xifres del mercat laboral: la indústria alimentària ha creat prop de 10.000 llocs de treball el darrer any fins a l’agost.

La millora de la producció agrària el primer semestre d’aquest any ha permès que les exportacions agroalimentàries tornessin a créixer en volum, un 3% interanual, després de dos anys consecutius de reculades. En termes de valor, els ritmes d’avenç són més significatius (5,9% el primer semestre) gràcies a l’alça en els preus que han registrat la major part dels productes agroalimentaris als mercats internacionals.

Així mateix, el pes del VAB del sector primari a Espanya se situa al 2,6% del total de l’economia, molt superior a l’1,7% que registren de mitjana la resta dels països europeus.

L’informe de CaixaBank Research remarca el repunt que han patit els preus dels aliments a Espanya que acumulen un increment del 30,7% des del desembre del 2019, situant-se gairebé 13 punts per sobre de la mitjana de l’IPC. De cara als propers trimestres, es preveu que el descens dels preus de les primeres matèries agrícoles i de l’energia als mercats internacionals ajudi a contenir els costos de producció agraris i, amb això, que es continuïn moderant les pressions inflacionistes sobre els aliments.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió