Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El sector del ciment català tanca un 2022 pla per la “manca d’execució pública” i augura expectatives negatives pel 2023

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’activitat de la indústria catalana del ciment continua “sota mínims un any més” després de tancar el 2022 amb una producció que s’ha mantingut “pràcticament inalterable” en un any, segons ha informat l’Agrupació de Fabricants de Ciment de Catalunya (Ciment Català). El balanç de l’últim exercici constata que els productors de ciment acumulen 11 exercicis d’estancament, ja que s’utilitza el mateix volum de ciment que al 2012, mentre que el PIB ha augmentat prop del 20% en el mateix període. La patronal del sector assenyala a la manca d’execució d’obra pública com el principal impediment a la recuperació dels fabricants de ciment a Catalunya . De cara al 2023, les expectatives són “negatives” i es preveu una baixada d’activitat.

Segons detalla l’organització empresarial en un comunicat, el creixement exponencial dels costos energètics i de la inflació “han afectat molt negativament els marges del negoci del ciment i del formigó”. Per aquests motius, asseguren que el pessimisme s’ha instal·lat a la indústria.

Publicitat

El president de la patronal Ciment Català, Salvador Fernández Capo, ha atribuït a “la manca d’execució d’obra pública” la crisi que viu el sector. L’associació de fabricants ha assenyalat la “paradoxa” que s’ha produït el 2022 quan hi ha hagut un augment de prop del 25 % en el volum de licitacions, però “la manca d’execució -per la falta de diligencia de las diferents administracions, pels concursos deserts o per la paralització dels projectes a causa de l’increment de costos- ha mantingut en cota baixa l’activitat del sector”.

Aquesta situació s’acumula a l’estancament del sector que està molt lluny de la producció rècord del 2007, de 10 milions de tones i que en els últims anys s’ha situat entre els 2 i els 3 milions. Això ha portat el consum anual per càpita a Catalunya a quedar per sota dels 300 quilos, quan la mitjana de la Unió Europea supera els 400.

“La conclusió és òbvia. Aquest menor consum de ciment s’explica per la manca d’inversió en infraestructures”, ha afirmat Fernández Capo, que ha assenyalat la construcció dels accessos viaris i ferroviaris als Ports de Barcelona i Tarragona, el desdoblament de la N-340, la conversió a ample de via mixt del corredor ferroviari Castelló-Tarragona, la finalització de les línies de Metro L9 i L10 com algunes de les obres pendents.

Per revertir la situació, la patronal reclama al Govern que promogui inversions que ajudin a mantenir el teixit industrial i també altres mesures com ara l’autorització de combustibles alternatius, l’increment de taxes per abocar residus que afavoreixi l’aprofitament material i energètic, accions per contenir el preu de l’electricitat o la supressió del nou impost d’emissions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió