ACN Barcelona – El registre de documents de voluntats anticipades ha augmentat aquest any fins a 27.492, després de la modificació aprovada al gener que permet ara fer-ho també a través d’un metge. La xifra, publicada pel departament de Salut, inclou els registres fins al 8 de novembre i ja suposa un increment dels 22.038 documents el 2023. La millora de la formalització i registre d’aquest document, en què les persones deixen per escrit les instruccions i tractaments mèdics que desitgen rebre, forma part del pla estratègic 2023-2027 amb què el departament de Salut vol millorar l’atenció sanitària i la seguretat dels pacients. Des del 2002, any en què es va iniciar el registre, ja s’han fet 181.136 documents de voluntats anticipades.
Amb l’augment del 2024, el registre de documents de voluntats anticipades continua la tendència a l’alça, després que el 2023 ja hi hagués un increment en un 70% respecte a l’any anterior. Catalunya és la comunitat autònoma on més documents de voluntats anticipades es registren.
En un acte celebrat aquest dijous en què s’ha avaluat per primer cop el pla estratègic fins al 2027 per millorar la qualitat de l’atenció i seguretat dels pacients, el departament de Salut n’ha fet un primer balanç “positiu”. Durant la jornada, s’ha avançat que aquest any s’ha realitzat l’acreditació de 79 hospitals, dels quals 66 són públics i 13 privats.
Pel que fa al sistema de notificació d’incidents relacionats amb la seguretat dels pacients, s’ha incrementat el nombre de notificacions d’incidents, seguint la tendència a l’alça any rere any. Tanmateix, des del departament apunten que la raó és per “un increment de la cultura de la seguretat entre els professionals” i no que es produeixin més incidents.
Dins del pla estratègic també hi ha el programa d’optimització de l’ús dels antimicrobians (PROA) per millorar l’ús “adequat” dels antibiòtics i reduir la seva resistència. Des del departament de Salut apunten que el programa s’està “consolidant” amb l’inici el 2024 de la certificació dels equips PROA hospitalaris, d’atenció primària i d’atenció intermèdia.