ACN Tarragona – El cinquè recompte de persones en situació de sense sostre a Tarragona ha localitzat 71 persones dormint al carrer i 20 persones més que dormien a l’alberg aquesta dimecres a la nit. Les 91 persones sensellar representen la xifra més alta de tots els recomptes que s’han fet a la ciutat. L’acció va començar el 2017, amb 47 persones sensesostre localitzades, el 2019 van ser 70, al 2021 eren 58, i l’any passat, 79 persones sensellar. Del recompte d’anit, s’han pogut identificar 44 homes i 5 dones entre les 71 persones que dormien al carrer. 39 estaven a la Part Alta, 29 a la Part Baixa i 3 a Ponent. El recompte l’organitza l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) i la Xarxa d’Atenció Integral a les Persones Sense Llar de Tarragona.
Una vuitantena de voluntaris amb una desena de coordinadors han recorregut diversos carrers de Tarragona aquest dimecres a la mitjanit i, durant prop de dues hores. Dividits en equips d’entre dues o tres persones, els participants s’han repartit la ciutat en diferents zones i les han pentinades carrer a carrer, en una acció que ha començat a les onze de la nit i ha acabat entrada la matinada. Als barris més allunyats del centre, el recompte l’han fet la Guàrdia Urbana, la Creu Roja i Protecció Civil. Els participants duien una llibreta, on anoten el lloc on troben la persona, el sexe i altres dades tècniques que permetran als Serveis Socials desenvolupar estratègies per reduir la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu.
<strong>Nou pisos de transició</strong>
El pla d’abordatge del sensellarisme de l’IMSST preveu posar en marxa, la setmana que ve, tres nous pisos de transició per a persones sensesostre a la ciutat de Tarragona, que se sumen als dos disponibles actualment. L’any que ve està previst incorporar-ne dos més. Aquests recursos són fruit del conveni entre l’Ajuntament de Tarragona, a través del servei municipal d’Habitatge (SMHAUSA) i l’Agència d’Habitatge de Catalunya.
Un dels pisos està al barri de Bonavista i es destinarà a acollir tres persones joves sensellar. Un altre està al barri de Torreforta i es destinarà a acollir homes sensellar, i finalment el tercer està situat a Sant Pere i Sant Pau i serà per a dones sensesostre. Els dos pisos existents també es gestionen per gènere. Estan al centre de la ciutat i al barri de Torreforta. El projecte va començar com una prova pilot el 2022 i s’ofereixen 3 places al de dones, i 5 places al d’homes. Des de llavors hi han passat 17 persones.
Per accedir als pisos de transició, primer es treballen habilitats personals, de salut i laborals, i es valora si la persona amb suport i acompanyament dels professionals i diferents recursos pot iniciar un procés de recuperació i millora de la seva situació. Durant aquesta fase, també es fomenta la participació en accions de la comunitat.
En una segona fase, la de tractament, es deriva a la persona als diferents serveis de formació i d’inserció laboral i finalment, durant la fase d’inserció, es vincula a la persona al Servei d’Habitatge municipal, on se li dona suport en la recerca d’un recurs residencial. Aquest provés no és superior a un any.