ACN Sevilla – La ponència del 41è Congrés del PSOE aposta per incloure en la Constitució espanyola drets com el matrimoni homosexual, l’avortament o la revalorització de les pensions i el Salari Mínim Interprofessional (SMI). Tal com han acordat els delegats de les diverses federacions socialistes que s’han aplegat a Sevilla aquest cap de setmana, s’insta també al partit a impulsar una jornada laboral més “reduïda, flexible i saludable”. De la ponència del PSOE també hi cau la ‘Q’ i el ‘+’ de l’acrònim LGTBIQ+ que fins ara utilitzava la formació i que feia referència a aquelles persones que rebutgen tota mena de classificacions del sistema binari home-dona, els asexuals o els pansexuals, entre d’altres.
En clau laboral, els delegats socialistes han aprovat el mandat d’aprovar una nova llei d’usos del temps que consolidi l’accés dels empleats a la flexibilitat horària, la concentració de la jornada laboral en horari de matí i el teletreball, sempre que la naturalesa del lloc ho permeti. Per fer-ho possible, s’aposta per aconseguir la reducció a 37,5 hores setmanals que actualment negocien patronal i sindicats i avançar cap a una retallada més ambiciosa que deixi la setmana de treball en 36 hores l’any 2030.
Pel que fa a l’SMI, es proposa incloure en la Carta Magna l’obligatorietat de revalorar-lo perquè sempre estigui per sobre del 60% del salari mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea. També s’aposta per incrementar l’impost de societats a les empreses on el personal executiu cobri 40 vegades més que la mitjana de la plantilla. Així mateix, es planteja obligar per llei les grans empreses a repartir una part dels seus beneficis entre els treballadors.
Blindatges constitucionals
Més enllà de les mesures en clau econòmica, la ponència finals del Congrés defensa incloure en la Constitució una varietat de drets i fites socials aconseguits els darrers anys. Així, s’aposta per blindar la revaloració de les pensions, el matrimoni homosexual, la paritat de gènere a les institucions i la interrupció voluntària de l’embaràs, pas, aquest darrer, en la línia del que ja ha fet França. “Els consensos construïts durant anys per les majories del nostre país no poden estar en mans de l’agenda regressiva d’uns quants”, avisa el text.
“També situarem l’accés a la sanitat pública universal al mateix nivell jurídic que el dret a l’educació, bloquejant qualsevol intent de privatització del sistema nacional de salut i dels diversos sistemes autonòmics, blindarem la titularitat pública permanent dels habitatges de promoció pública, inclourem en la Constitució el dret a la seguretat climàtica i a l’aigua potable, i el dret de les generacions futures a heretar un planeta saludable i sostenible”, recalquen els delegats socialistes.