ACN Girona – El grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Girona ha acusat el govern local d’haver-se deixat 5.000 habitatges a l’hora de calcular l’import de la nova taxa d’escombraries. La regidora Bea Esporrín apunta que això suposa un increment injustificat dels rebuts a la ciutadania que se suma a l’augment de la taxa de cara al 2025 per complir amb la directiva europea de repercutir el cost real del servei a la taxa. Segons el PSC a dia d’avui hi ha 48.599 rebuts domèstics a la ciutat però per fer l’estudi del cost de la nova taxa se n’han tingut en compte només 43.536. Fonts municipals asseguren que l’estudi de la nova taxa s’ha fet en base a les dades cadastrals, perquè és el que marca la llei i asseguren que no poden obtenir-ne beneficis.
<em>(En aquesta peça s’hi afegeix la resposta del govern local)</em>
El govern local de Girona anunciava a mitjans d’octubre una nova taxa d’escombraries de cara al 2025 que perseguia un pagament en funció dels metres quadrats i el consum d’aigua que té cada llar. La idea era acostar-se a un model de pagament per generació i contempla diferents trams per calcular l’import que haurà d’abonar cada habitatge.
Aquest dimecres, el grup municipal del PSC ha assegurat que el govern local ha calculat malament el nombre d’habitatges que hi ha a la ciutat i això provocarà que hi hagi un superàvit en aquest rebut. Segons els socialistes, l’àrea de gestió tributària municipal contempla que hi ha 48.599 rebuts domèstics a la ciutat. És a dir, hi ha 48.599 habitatges que paguen la taxa d’escombraries a dia d’avui.
Des del PSC, però, asseguren que l’estudi que havia calculat l’import de la nova taxa ho fa en base a 43.536 rebuts. Això suposa 5.063 menys dels que paguen aquesta taxa municipal. Per a la regidora Bea Esporrín, això suposa un greuge, ja que l’error de càlcul “encareix el rebut a tota la ciutadania”. El motiu és que es calcula el cost de la recollida i es reparteix en base als 43.536 habitatges, en comptes dels 48.599.
<strong>Superàvit d’entre 1 i 2 MEUR</strong>
Si hi ha més contribuents pagant aquest servei, això generarà un superàvit en aquests ingressos. Tal com ha anunciat Esporrín, el consistori podria obtenir “entre 1 i 2 milions d’euros de més” l’any vinent. El dubte que té el grup municipal, ara, és saber si el govern local ha obviat a consciència aquests 5.000 habitatges o ha estat un descuit.
En qualsevol dels dos casos, per als regidors del PSC cal que el govern format per Guanyem Girona, Junts i ERC “assumeixi responsabilitats”. Per la seva banda, ja han avisat que presentaran al·legacions a l’estudi i això podria portar a prorrogar la taxa d’aquest 2024 per tot l’any vinent.
De tota manera, Esporrín assegura que si el govern local s’ha deixat “expressament” aquests 5.000 habitatges en el càlcul es podrà veure en el pressupost municipal, en funció de la xifra d’ingressos prevista per a aquest rebut domèstic. Si en la partida hi ha entre 1 i 2 milions més que el cost real, voldrà dir que els regidors del govern ja contemplaven aquests diners. En el cas contrari, haurà estat un oblit.
<strong>Un estudi amb dades reals</strong>
Des de l’Ajuntament de Girona apunten que per normativa han hagut de fer l’estudi de la nova taxa amb aquests poc més de 43.000 immobles perquè és el que marca el cadastre. Fonts municipals apunten que ara els tècnics estan “polint” les dades per saber si hi ha més més d’un habitatge en cada immoble i quins estan buits o tenen altres usos. Una feina que permetria arribar a tots els habitatges que hi ha.
Malgrat tot, el que ha calculat l’estudi és tenir un 6% de marge del cost real de la taxa. Aquest 6% prové d’un 2% de marge d’error a l’hora de trobar tots els domicilis que han d’abonar el rebut i també un 4% de morositat. Tots aquests ingressos se sumaran a d’altres incentius que rep l’ajuntament com ara per reciclatge, els ingressos d’Ecoembes o els de la fracció orgànica. Una suma que finalment ha de representar el 100% del cost del servei.
Per altra banda, fonts del govern afirmen que en el cas en què hi hagi superàvit, la directiva europea no els permet obtenir beneficis d’aquesta taxa. Per això, el consistori preveu que si sobren diners, es restaran del cost total que hauria d’abonar la ciutadania l’any següent, i en conseqüència, es podria traduir en una reducció de la taxa d’escombraries.