Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

El projecte europeu UNLOCK THE CITY! es presenta al Teatre Lliure amb ‘Històries de la cuina’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Teatre Lliure ha presentat aquest divendres UNLOCK THE CITY!, un projecte europeu desenvolupat per una xarxa internacional de teatres, acadèmies i universitats que reflexiona sobre com les arts escèniques – combinades amb la investigació científica – poden esdevenir una eina per repensar el paisatge de la ciutat postpandèmica. Des del 2023 i fins al 2026, quatre institucions teatrals i tres universitats de sis països diferents participen en un ampli programa d’activitats de recerca i sessions formatives, així com en la creació de 12 produccions teatrals assignades a 10 artistes europeus. L’objectiu és examinar el concepte de “límit” social, físic i cultural en un espai urbà de recerca i, en el cas del Lliure, és l’àrea de Montjuïc.

Les dues artistes a qui s’ha encarregat desenvolupar propostes artístiques són l’arquitecta i cofundadora de l’estudi d’arquitectura MAIO Anna Puigjaner, que estrenarà ‘Històries de la cuina’ el 5 d’octubre, i la comissària d’art independent Alexandra Laudo, que presentarà ‘Ferida lluminosa’ el 27 i 28 de març. Totes dues tenen un perfil híbrid entre les arts i l’acadèmia i col·laboraran en una tercera acció performativa conjunta la tardor del 2025.

Publicitat

‘Històries de la cuina’ és una acció performativa que reflexiona sobre la construcció de rols socials a través d’un dispositiu escènic en forma de cuina que activaran deu membres de Més que Cures, una associació que agrupa dones del barri del Poble-sec dedicades a les cures a domicili. “Com a arquitectes, ens toca repensar aquest espai domèstic, normalment invisibilitzat i menysvalorat, com un lloc polític, més enllà de la pròpia disciplina”, ha explicat Puigjaner.

La peça comptarà també amb la participació de Quinny Martínez Hernández i Las Tamboreras del Caribe que, a través de la música, donaran veu a les històries de les dones. “Parlant d’urbanisme, és molt important posar al centre les narratives de les dones migrants”, ha afirmat Martínez Hernández. ‘Històries de la cuina’ es presentarà dissabte 5 d’octubre a la una del migdia a la Plaça Margarida Xirgu, i és la proposta del Teatre Lliure de la quarta edició de Viu Montjuïc, que se celebra aquell cap de setmana.

Posteriorment a l’estrena al Lliure, i amb la col·laboració de la Fundació Mescladís i del Centre Cívic El Sortidor, la cuina s’activarà de manera temporal en altres places del Poble-sec, amb la voluntat de donar visibilitat a col·lectius vinculats als treballs de les cures i d’esdevenir un lloc de relació i suport veïnal. “Des del Lliure estem molt contents perquè és un projecte amb continuïtat i arrelament que amplia la relació amb el barri”, ha explicat Violeta Sugranyes, coordinadora de projectes del Teatre Lliure.

Per part seva, Alexandra Laudo està treballant en la conferència performativa ‘Ferida lluminosa’, una proposta que parlarà de la història de la llum artificial amb relació a l’arquitectura de la ciutat. Paral·lelament al desenvolupament de les propostes artístiques, de l’1 al 5 d’octubre el Lliure acull dos laboratoris creatius i de recerca que reuniran representants de tots els equipaments i col·lectius artístics europeus implicats en el projecte.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió