Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

El primer laboratori cinematogràfic de Girona assessora els creadors de quatre ficcions i dos documentals

|

- Publicitat -

ACN Cantallops – El laboratori cinematogràfic Push Lab que impulsa l’Ajuntament de Girona assessorarà els creadors de quatre projectes de ficció i dos documentals en el procés de desenvolupament dels projectes. El Push Lab és una iniciativa que pretén descentralitzar la indústria cinematogràfica de Barcelona i promocionar les obres en català i el talent local. Per això dels sis projectes escollits, un mínim de quatre havien de ser en català i els gironins tenien reservades d’unes places. El laboratori ha arrencat aquest novembre amb una estada creativa entre tots els seleccionats en una masia de Cantallops (Alt Empordà). A partir d’aquí s’aniran fent mentories de guió i producció fins al febrer.

Aquest novembre ha arrencat la primera edició del Push Lab. És un laboratori cinematogràfic que impulsa l’Ajuntament de Girona amb un triple objectiu. El primer és descentralitzar la indústria cinematogràfica de Barcelona. En segon lloc, hi ha el foment de la producció en català i per últim, potenciar el talent gironí.

Publicitat

Per aquest motiu, dues de les sis places dels projectes seleccionats estaven reservades per a persones de la demarcació gironina. També hi havia quatre places per a projectes en català i, per últim, tres dels seleccionats havien d’estar liderats per dones.

Una de les gestores del Push Lab, Núria Boteller i Rebull, explica que estan molt satisfets per l’acceptació que ha tingut el projecte, perquè van rebre més de 200 propostes per participar en el laboratori. Un èxit que va obligar als responsables a adaptar-se al volum de projectes per fer-ne una selecció.

A banda de reservar dues places del laboratori per a directors gironins, el Push Lab també aposta per potenciar el talent local a partir de la contractació de gent de la demarcació. Per això es prioritza que les mentories, els organitzadors i tothom involucrat en aquesta iniciativa siguin de les comarques gironines. La diea és demostrar que es pot viure de la indústria cinematogràfica fora de la capital catalana. Per a Boteller, la resposta de sol·licituds demostra que “el talent hi és” però cal crear “aquesta xarxa perquè Girona sigui un lloc referent en la indústria cinematogràfica”.

<strong>Estada creativa compartida</strong>

Un altre tret identificatiu del laboratori és la residència creativa que fan a l’inici del projecte en un entorn natural. La impulsora del Push Lab, Carla Sobirana, destaca que aprofiten “la natura com a potenciadora de la creativitat”. En aquesta primera edició, la residència s’ha fet aquest novembre al Mas Flequer de Cantallops. Allà, els impulsors del laboratori van dividir els participants en dos grups i van fer una caminada per parlar del seu projecte.

També s’han fet activitats de música, collage i escriptura per tal que cada un d’ells pogués explorar el procés de creació dels seus projectes i, al mateix temps, permetre que els altres participants poguessin opinar sobre els projectes. A partir d’aquí, cada un d’ells començava un procés de mentoria individual amb experts en escriptura de guió i finalment també experts en producció de projectes cinematogràfics. Sobirana destaca que el Push Lab està pensat per fer “un acompanyament creatiu” als seleccionats.

Una de les gironines seleccionades en el Push Lab és Aura Sala, explica que ha estat molt enriquidor “posar en comunitat les idees” que tenien per als seus projectes. Per a la directora, això implica “tornar a les arrels” del projecte per explorar variants que potser havien descartat des d’un inici. Unes variants que ara es tornen a posar sobre la taula i que amb les mentories de guió es poden anar polint fins que es tanqui el projecte definitivament a l’espera que una productora ho tiri endavant. La directora també detalla que a vegades posar en comú les idees ha servit perquè “algú posi la paraula concreta d’allò que tu pensaves però no sabies com definir”.

Per a Sala, el món audiovisual és “molt competitiu” en un moment en què hi ha un consum massiu i diari d’aquests productes. Malgrat tot aquest consum massiu, les obres audiovisuals necessiten “molts recursos” i combinat amb tota la gent que s’hi vol dedicar fa que sigui difícil aconseguir tirar endavant el projecte.

Maria Castan i Tariq Porter tamnbé són dos dels seleccionats en aquesta primera edició del Push Lab. En el seu cas presenten un “format híbrid” entre el documental i la ficció que volen tirar endavant i confien que les assessories de guió i producció els ajudaran a trobar la manera de perfilar el projecte i presentar-lo a la productora adient per tal que acabi sent una realitat. En el seu cas, la residència creativa els ha servit per explorar alguns camins que havien descartat. “Nosaltres veníem amb un projecte d’idees molt tancades i de cop es van obrint, mentre que d’altres es consoliden”, explica Tariq Porter. De tota manera, asseguren que aquest procés els permet “estar al 100%” pel projecte ja que al llarg d’una setmana només treballen en la definició del guió i en la producció d’aquest.

<strong>Tornar a Girona</strong>

A banda de tirar endavant el seu projecte, Aura Sala veu el Push Lab com una oportunitat per treballar des de casa. Actualment la cineasta viu a Barcelona però confia en poder tornar a la seva terra natal, l’Empordà, tan aviat com sigui possible si la indústria cinematogràfica li permet. “Tan de bo pogués traslladar-me aviat i viure del cinema des de Girona”, afirma Sala.

Per la seva banda, els impulsors del Push Lab ja treballen en una nova edició del laboratori. Asseguren que el volum de treballs presentats confirma l’interès que hi ha per desenvolupar projectes. La gestora del projecte, Núria Boteller, explica que treballen en diverses vies per fer crèixer el projecte, però que difícilment el que creixerà és el nombre de participants. “No podem ser molts projectes perquè cal oferir un bon acompanyament”, afirma la gestora.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió