Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

El Port de la Selva engega les obres per instal·lar una canonada i dur aigua del pantà de Boadella des de Cadaqués

|

- Publicitat -

ACN El Port de la Selva – El Port de la Selva (Alt Empordà) ha començat les obres per dur al poble aigua procedent del pantà Darnius-Boadella des de Cadaqués. Els treballs, que duraran uns tres mesos, els assumeix el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, que gestiona el servei en alta del municipi. La nova canonada garantirà uns 1.000 metres cúbics al dia durant els mesos d’estiu, quan el municipi multiplica per cinc la seva població. Després que la temporada passada i en ple agost, el poble es quedés sense aigua, l’alcaldessa, Lídia Ferrer, espera que la mesura, juntament amb la millora de la canalització dels pous existents i la millora canonada procedent de Llançà, evitin que la situació es repeteixi.

6 d’agost del 2024. Amb el poble ple a vessar, s’interromp el subministrament d’aigua potable. Els problemes s’allarguen uns deu dies durant els quals la població es veu abocada a omplir garrafes amb aigua de mar i a utilitzar aigua embotellada tant per cuinar com per rentar i beure. El motiu l’averia d’un dels dos pous que abastien el municipi. A tot plegat, s’hi sumava l’elevada salinització de l’aqüífer que impedia que la dessalinitzadora pogués treballar correctament.

Publicitat

Per combatre aquesta situació i intentar evitar que es repeteixi, han començat les obres per instal·lar una nova canonada que porti aigua del sobrant de Cadaqués -procedent del pantà Darnius-Boadella-, que garantiran uns 1.000 metres cúbics diaris d’aigua durant els mesos d’estiu.

“Això, afegit als que ens envien de Llançà, que són 700 metres cúbics al dia, i els nostres pous, esperem aquest estiu no haver de tenir cap mena de problema per poder garantir l’aigua al municipi”, afirma l’alcaldessa. En aquest sentit, diu que també es millorarà la canonada que ve des de Llançà i que això permetrà que, a diferència de l’estiu passat, aquest si que es pugui aportar aigua durant la temporada turística.

A més, després de l’avaria en un dels dos pous d’abastament, d’urgència se’n va obrir un tercer. Ara, el Consorci, a través d’un contracte d’emergència, “arreglarà aquestes instal·lacions i canalitzacions perquè aquest sanejament era molt vell”.

<strong>Recuperar els sistema de filtració de les basses</strong>

A tot això, s’hi afegirà la recuperació del sistema de basses ‘DEMOWARE’ injectant aigua de la depuradora que, amb un sistema de filtratge, acabarà al subsol. L’Ajuntament va anunciar la mesura a principis d’aquest any i va començar els tràmits; però no va ser possible tenir-ho a punt per l’estiu. La previsió és ara que a finals d’any es pugui començar a enviar aquesta aigua cap a les basses, aproximadament uns 200 metres cúbics al dia.

“L’aigua aportada arribarà, d’aquí a uns 9 o 10 mesos, al nostre aqüífer a través del sistema de filtratge al subsol. És un afegit més que tindrem”, explica Ferrer. De fet, diu, tot plegat ha d’ajudar a permetre que els pous que fins ara han abastit exclusivament el municipi puguin “descansar una mica”. “Han estat molt estressats durant els últims dos o tres anys”, assegura.

Ferrer explica que amb les últimes pluges de novembre la situació de l’aqüífer ha millorat molt i els nivells de salinitat han baixat considerablement.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió