Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

El pare abat de Montserrat, al Parlament: “En 1.000 anys es cometen errors, però tot ajuda a créixer si es reconeix”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El pare abat de Montserrat, Manel Gasch, ha recollit aquest dimarts la Medalla d’Honor, en categoria d’or, del Parlament en el marc de les celebracions de la Diada. En una cerimònia precedida per una protesta de víctimes d’abusos sexuals per part de l’Església, el religiós ha assegurat que “al llarg de 1.000 anys també es cometen errors”, però ha defensat que “tot ajuda a créixer si es reconeix i accepta i es fa amb sinceritat” i ha dit que han “procurat esmenar” algunes coses. La cambra va acordar aquesta distinció coincidint amb el seu mil·lenari. El president Josep Rull ha agraït les “paraules valentes” de Gasch. “S’han comès errors, el monestir els ha reconegut i ha demanat perdó pel patiment”, ha assegurat.

L’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament ha comptat amb representació de les principals autoritats i de tots els grups parlamentaris, excepte els Comuns, que han denunciat que la institució eclesiàstica “ha callat davant dels abusos i que no ha reparat a les víctimes”.

Publicitat

En el seu discurs després de recollir la distinció, el pare abat de Montserrat s’ha preguntat “quantes coses no hauran passat que es podrien haver fet millor” durant els 1.000 anys d’història del monestir de Montserrat. “Algunes les hem reconegudes i hem procurat esmenar-les cada dia. Altres hauran quedat soterrades amb el dia a dia del pas de temps”, ha dit.

El president del Parlament, Josep Rull, ha volgut “agrair” aquestes paraules. “En una trajectòria tan dilatada de 1.000 anys no tot són llums i gestes. Malauradament, com en altres institucions seculars, el monestir també ha viscut moments foscos”, ha assenyalat Rull, que ha afegit: “S’han comès errors, el monestir els ha reconegut i ha demanat perdó pel patiment”.

Més enllà d’aquesta qüestió, el president de la cambra ha defensat que Montserrat “ha estat sempre amb Catalunya i al costat dels catalans”, i que “s’ha convertit en un baluard inexpugnable en defensa de la llengua, la cultura i les nostres llibertats col·lectives”.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha valorat la concessió de la medalla d’honor al Parlament com un “punt de consens i retrobament”. El dirigent socialista ha sostingut que “Montserrat ha estat exemple mil anys i ho continuarà sent durant els propers 1.000”.

La distinció a l’abadia ha estat envoltada de polèmica des que el Parlament va acordar atorgar-li el passat mes de juliol. Diverses víctimes d’abusos de l’Església van demanar a la Mesa que revoqués la decisió, considerant-ho un acte de “violència institucional” que les “retraumatitzava”. Però l’òrgan de govern de la cambra va rebutjar la petició al·legant que, malgrat els “episodis gravíssims”, es tractava d’una “institució mil·lenària”.

<strong>Hissada de la senyera i ‘El virolai'</strong>

L’acte ha començat amb la hissada de la senyera davant la façana del Parlament, a càrrec de la formació de gala dels Mossos d’Esquadra i presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i del Parlament, Josep Rull. Els Cors de Clavé han entonat ‘El cant de la senyera’. Ja dins l’auditori, l’Escolania del Montserrat ‘El virolai’, per començar a la cerimònia, i ‘Els segadors’, per a cloure-la.

<strong>Un miler d’actes pel mil·lenari</strong>

L’abadia de Montserrat va inaugurar dissabte passat la celebració dels seus mil anys d’història ininterrompuda amb un acte civil que va aplegar 600 persones a la basílica de Santa Maria, amb els presidents Illa i Rull al capdavant. Aquest és el primer d’un miler d’activitats religioses, culturals i socials programades fins al 8 de desembre de 2025.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió