Edició 2270

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 12 de octubre del 2024
Edició 2270

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 12 de octubre del 2024

El Parc Natural del Cadí-Moixeró disposarà a finals d’any d’una diagnosi per avançar en l’àmbit del turisme inclusiu

|

- Publicitat -

ACN Bellver de Cerdanya – El Parc Natural del Cadí-Moixeró, a cavall de les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, comptarà a finals d’any amb una diagnosi per poder avançar en termes de turisme inclusiu i accessible. El projecte va començar a principis d’aquest 2024 i s’emmarca en el programa d’actuacions de la Carta Europea de Turisme Sostenible, que l’espai natural va rebre ara fa un any. Una de les propostes passa per incorporar explicacions en llengua de signes en punts, com ara, l’itinerari sensorial que va cap al mirador del Cap del Ras, a Bellver de Cerdanya. Així, la idea seria incorporar uns codis QR als panells informatius que hi ha repartits per tot el recorregut, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i de poc més d’un quilòmetre.

Dos membres de l’Associació Volem Signar i Escoltar, Èric Vargas i Tània Puig, expliquen que l’objectiu de la diagnosi és “donar eines i recursos” per a què persones sordes, cegues i/o amb mobilitat reduïda puguin visitar diversos llocs del parc natural. També volen conscienciar a la població i anar reduint les ‘barreres’ amb què s’hi troben en el seu dia a dia.

Publicitat

De fet, una dificultat que solen presentar les persones sordes és la de llegir i entendre alguns textos escrits, segons han apuntat els integrants d’aquesta entitat, que assenyalen que aquest col·lectiu encara està “molt invisibilitzat”. Per aquest motiu, veuen prioritari actuar en els tres itineraris adaptats per a cadires de rodes que hi ha a l’espai natural: El Cap del Ras, Els Orris i el mirador del Pedraforca.

Des de l’associació han posat en valor la sensibilitat que ja té el Parc Natural del Cadí-Moixeró per avançar cap a un model de turisme més inclusiu. Així, destaquen l’espai com a “pioner” a l’Alt Pirineu i el conjunt de Catalunya en termes d’accessibilitat. En aquest sentit, la seva directora, Queralt Tor, ha apuntat la importància de poder disposar d’una radiografia de l’entorn a l’hora de plantejar propostes de millora.

Un dels reptes que caldrà afrontar és la millora de l’accessibilitat d’alguns punts d’informació i centres d’interpretació, on la directora reconeix que encara s’hi haurà de “treballar molt més”. A banda de la diagnosi, el projecte inclou formació en aquest àmbit dirigida tant al personal del parc com a guies i entitats col·laboradores.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió