Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

El Palau de la Música Catalana acull ‘Dues veus humanes’, el primer dels sis concerts de Raquel García-Tomás

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Palau de la Música Catalana ha acollit aquest dimarts el primer dels sis concerts de la barcelonina Raquel García-Tomás, que està fent una residència artística com a compositora convidada durant la temporada 2024-2025. García-Tomás ha donat el tret de sortida amb el concert ‘Dues veus humanes’. El recital s’ha iniciat amb el monòleg operístic ‘Per precaució’ – estrenat el 2020 – amb llibret de Victoria Szpunberg, en què la soprano Dolors Aldea posa veu a una dona que, en el tram final de la seva vida, es resisteix a ser treta de casa seva fent un al·legat a la seva llibertat i capacitat de triar el seu propi destí, reivindicant així l’autonomia i el dret de decidir de com han de ser els seus darrers dies.

El concert ha comptat amb José Antonio Domené a l’arpa, en una producció d’Òpera de Butxaca i Nova Creació i el Gran Teatre del Liceu, amb direcció escènica de Marc Rosich. Seguidament, connectant amb els pensaments de la protagonista, l’obra que li ha agafat el relleu ha estat ‘La voix humaine’ de Francis Poulenc sobre llibret de Jean Cocteau, en un viatge líric a través del temps amb mirada femenina.

Publicitat

En aquesta segona proposta s’ha traslladat els oients al dilema amorós d’una dona en plena joventut, encarnada per la soprano Mercedes Gancedo, en una tragèdia lírica en què l’ha acompanyat el prestigiós pianista Julius Drake. Produïda per VDA Productions i la Fundació Victoria de los Ángeles, Marc Busquets n’és el director escènic.

<strong>Pròxima cita: 8 de febrer</strong>

Després d’una primera nit, el segon concert amb obra de García-Tomás serà el 8 de febrer amb ‘Cecin’est pas une valse’, un encàrrec del Palau de la Música Catalana, Orquestra Simfònica del Vallès, Real Filharmonía de Galícia i Fundació Catalunya La Pedrera. Suposarà l’estrena a Catalunya. El concert serà interpretat per l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Isabel Rubio. El programa també inclourà una obra de Florence Anna Maunders, ‘Badder Gyrations’, i una selecció de ballets de Txaikovski: ‘La bella dorment’, ‘El llac dels cignes’ i ‘El trencanous’.

La primera estrena absoluta de García-Tomás arribarà el 10 d’abril. Es tracta de l’obra ‘[…] e sento nel partire un vivace morire […]’, encàrrec de la Camerata Penedès amb l’ajuda de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, que interpretarà la mateixa formació sota la direcció de Lorenza Borrani. L’obra, per a orquestra de cordes, s’inspira en el madrigal ‘Ah, dolente partita’ (1603) de Claudio Monteverdi. El programa també inclou Beethoven, amb la ‘Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67’.

Una altra bona ocasió per conèixer l’obra de la compositora convidada arribarà el 7 de maig. La formació vocal de música antiga O Vos Omnes actuarà amb el Cosmos Quartet i Noelia Rodiles, en un concert on es podran sentir fins a tres obres de García-Tomás combinades amb d’altres de Bach i Monteverdi.

La segona estrena absoluta s’espra per l’11 de maig, gràcies al coencàrrec del Palau de la Música Catalana i el Kings Place, que interpretarà el Cor de Cambra del Palau, dirigit per Júlia Sesé i amb el violoncel·lista Nicolas Altstaedt, un dels més sol·licitats i versàtils del panorama musical actual. També s’hi interpretarà una composició del noruec Knut Nystedt i una de Bach.

La temporada finalitzarà amb un recital dels dos compositors convidats: Raquel García-Tomás i el novaiorquès Steve Reich, en un concert en què actuarà Frames Percussion, acompanyats de la pianista Lluïsa Espigolé i la saxofonista Helena Otero Correa. S’hi interpretaran tres obres de García-Tomás: ‘Shadja’, ‘Pictures of the floating world’, i ‘Tangible’. De Steve Reich s’hi inclouran ‘Music for pieces of wood’, ‘Nagoy’a marimba i ‘Proverb’. Aquest concert inaugurarà així mateix el Festival Sónar de Barcelona, que col·labora en la proposta.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió