ACN Tortosa – El Museu de Tortosa eixampla finalment el seu espai d’exposició i la seva proposta amb una nova sala que, des del passat dia 22 de desembre, acull una mostra que reivindica tres dels referents artístics més reconeguts de la ciutat. El recentment habilitat pavelló 8 del complex de l’Escorxador presenta 55 obres dels pintors Francesc Gimeno i Antoni Casanova Estorach, així com de l’escultor Agustí Querol. L’exposició estable ‘Entre dos segles. Artistes tortosins en temps de canvi’, que es podrà veure durant tot aquest pròxim 2025, reuneix quadres i escultures procedents del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Prado, els fons municipal a més de provinents de cessions de col·leccions privades.
“És una exposició molt important per a la ciutat perquè posa en valor els tres artistes més importants a cavall del segle XIX i el segle XX a Tortosa”, ha assegurat l’alcalde, Jordi Jordan, tot recordant que les seves obres van “marcar fites molt importants” en l’art català, espanyol i internacional de l’època. Ha recordat, en aquest sentit, que era un “homenatge” pendent des de fa “molt de temps”. “És un orgull com a ciutat”, ha reblat.
L’obertura de la sala del pavelló 8 de l’Escorxador, on s’ubica el museu, ha permès finalment ubicar en condicions aquesta exposició, que es mantindrà oberta durant tot el 2025 i on s’hi preveuen organitzar també visites guiades. Del total d’obres que s’hi presentaran, el MNAC cedeix vuit peces i el Museu del Prado, una. També n’aporten diversos col·leccionistes particulars -de la mateixa Tortosa, Amposta, Madrid o Santander- i catorze obres procedents del fons municipal.
Des que va ser naugurada el dia 21 de desembre passat l’han visitat ja més de 500 persones, segons dades del mateix Museu. La mostra ha estat comissariada pel doctor en història de l’art i expert en Francesc Gimeno, Jordi Àngel Carbonell; la doctora en història de l’art per la URV i experta en Agustí Querol, Núria Gil; i el doctor en estudis humanístics per la URV i expert en Antoni Casanova, i Aleix Roig.
Segons destaca el consistori, cadascun dels tres artistes tortosins protagonistes l’exposició s’aproximen de forma diferent a l’art i també tenen una relació particular amb els poders de l’època. Així, Antoni Casanova Estorach, va desenvolupar una trajectòria plena d’èxits i reconeixements a Roma i París. Francesc Gimeno i Arasa, va viure a Barcelona al marge del món artístic i va ser valorat al final de la seua trajectòria i sobretot després de la seua mort. L’escultor Agustí Querol i Subirats, va residir a Madrid, on es va convertir en el representant més important de l’art escultòric oficial.
Un espai de benvinguda permet fer la presentació dels tres artistes. Des d’allí es pot iniciar la visita als tres àmbits expositius que queden delimitats per unes parets mòbils: el perímetre de la sala canvia de color, jugant en tons més clars i altres més foscos. A través d’aquests tres artistes, l’exposició aborda les Terres de l’Ebre com a “paradigma de territori allunyat del centre en el qual la necessitat de crear i de donar una visió pròpia del món s’imposa amb tota la seva força”, segons remarcava l’Ajuntament en el comunicat de l’acte inaugural.
<strong>Més que arqueologia</strong>
Jordan creu que la mostra ajudarà molts tortosins a conèixer tres referents artístics de la ciutat amb projecció internacional i, al mateix temps, “atreure molts de visitants durant l’any a la nostra ciutat”. Més enllà del temps que s’allargui, el govern municipal vol que la nova sala expositiva complementària del Museu permeti acollir mostres artístiques vinculades a l’art. La idea és que el Museu de Tortosa, fins ara molt centrat en l’àmbit principalment arqueològic, faci un salt qualitatiu i pugui ampliar l’oferta cap a altres camps.
Precisament, la regidora de Cultura, Mar Lleixà, ha explicat que ha calgut adequar minuciosament les condicions de l’espai perquè tant el MNAC com el Prado tinguessin les garanties perquè les obres es puguin exposar en “perfecte estat de conservació”. “Són unes condicions molt estrictes pel que fa a la temperatura i la humitat. Fins i tot la il·luminació. Alguns quadres estan completament controlats perquè són obres úniques i, per tant, el repte ha estat important”, ha subratllat. Així per exemple, algunes obres no es podran mantenir més de sis per aspectes relacionats amb la il·luminació, fet que obligarà a efectuar rotacions en la mostra.
Davant l’envergadura d’aquests requisits tècnics de conservació, l’exposició representa un repte i una prova a l’hora de determinar la capacitat d’aquest nou espai de l’equipament a l’hora d’acollir noves exposicions d’aquest tipus. Justament, l’Ajuntament tortosí ha adjudicat la instal·lació del nou sistema de climatització, per a tot el museu i aquesta sala en concret, per poder controlar les condicions de l’espai, especialment de cara a l’estiu.