Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

El Govern proposa reformar el Codi civil català per reforçar els drets i l’autonomia de les persones amb discapacitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El consell executiu ha estat informat aquest dimarts sobre l’avantprojecte de llei de modificació del Codi civil de Catalunya en matèria de suports a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones. El text comporta un canvi de paradigma en la concepció de la discapacitat, ja que parteix d’un model de suports i no de substitució en la presa de decisions de les persones amb discapacitat. La iniciativa parteix de la base que totes les persones gaudeixen de capacitat jurídica, però algunes necessiten un suport per exercir-la. L’objectiu de la futura norma, que s’ha d’aprovar al Parlament, és establir un règim que giri al voltant de la voluntat, els desitjos i les preferències de la persona amb discapacitat.

La nova regulació es fonamenta en oferir el suport i l’acompanyament a la persona que ho necessiti des de l’acompanyament, ajuda tècnica en la comunicació de declaracions de voluntat i consell fins a la presa de decisions delegades per la persona amb discapacitat.

Publicitat

L’objectiu és modificar el Codi civil català i adaptar-lo a la Convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada per Nacions Unides el desembre de 2006 i en vigor a Catalunya des del maig de 2008. Ordena definitivament el règim aplicable a Catalunya a partir de l’entrada en vigor de la llei estatal 8/2021 pel que fa a les institucions de suport i protecció de les persones amb discapacitat.

A Catalunya es va aprovar el decret llei 19/2021 i, des d’aleshores, ja no es poden nomenar tutors o curadors per a les persones majors d’edat, sinó que es nomenen assistents. El citat decret va néixer com a provisional, per evitar el buit que es podia derivar de la desaparició dels procediments de modificació judicial de la capacitat i de la necessitat de determinar el suport que es podia constituir. L’avantprojecte de llei ha d’acabar amb aquesta provisionalitat i incorporar al Codi civil de Catalunya una regulació íntegra i definitiva dels suports a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.

Es regulen, entre altres aspectes, l’àmbit i l’abast del suport, els tipus de suports, que poden ser formals (els que es constitueixen en escriptura pública, com el poder preventiu, o en resolució judicial per al present i els que es disposen en un poder preventiu per al futur) o no formalitzats (els que tenen lloc al marge d’un procediment judicial o notarial previst legalment), la voluntarietat del suport, el seu caràcter gratuït i els deures generals en la prestació de suport.

Tanmateix, quan aquest suport no pugui atorgar-se de cap altra manera, i únicament en aquesta situació d’impossibilitat, excepcionalment, la mesura de suport podrà consistir en l’assistència de representació de la persona amb discapacitat en la presa de decisions, sens perjudici que aquesta pugui actuar per si mateixa.

D’altra banda, deixen d’existir les institucions de la tutela, la curatela i la guarda de fet per a les persones majors d’edat. El text que s’ha elevat al Govern ha tingut en compte la participació de molts estaments de la nostra societat que han transmès les seves preocupacions i suggeriments, moltes de les quals han quedat reflectides en el text definitiu. S’ha partit del document de bases de la reforma del Codi civil de Catalunya en matèria de suport a l’exercici de la capacitat jurídica. El document de bases és producte d’un procés participatiu i del posterior consens, en el qual han participat associacions de diversa índole, entitats tutelars, operadors jurídics, especialistes en dret civil i altres agents implicats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió