Edició 2279

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 21 de octubre del 2024
Edició 2279

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 21 de octubre del 2024

El Govern posa en marxa un grup d’experts per dissenyar el nou model de finançament singular

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La consellera d’Economia, Alícia Romero, ha anunciat aquest dilluns la posada en marxa d’un grup d’experts per dissenyar i implementar el nou model de finançament singular. En una entrevista a SER Catalunya, la consellera ha explicat que aquest mateix dilluns signarà la resolució per a la creació d’aquest grup, liderat per l’economista Martí Carnicer i que ja va treballar en el model de finançament del 2009 al costat de l’exconseller d’Economia Antoni Castells. La consellera d’Economia ha descartat una rebaixa dels impostos propis tot i que s’ha mostrat disposada a revisar-ne alguns, com el turístic, i ha avançat que mantindrà que la rebaixa pels trams més baixos de l’IRPF.

Romero ha admès que ara cal un “treball molt concret” sobre el nou model de finançament acordat amb ERC perquè l’acord encara és “genèric”. La consellera també ha detallat que dins del grup format per una mitja dotzena d’experts n’hi haurà de fora de Catalunya perquè ajudin de “la millor manera possible” i a “generar aliances” per articular l’acord.

Publicitat

Alhora, la consellera ha dit que ERC està al cas de la resolució que signarà la consellera avui mateix i que és una qüestió que cal anar acordant amb la formació republicana.

Els altres experts que formaran part del grup són la doctora en Ciències Econ`pmiques i Empresarials per la UB Maite Vilalta; els doctors en Economia Vicent Soler, Alex Esteller, Marta Espasa, Joan Ramon Rovira i el catedràtic de la Universitat Rey Juan Carlos, Jesús Ruiz. Huerta Carbonell. El grup rebrà el suport de la Direcció General de Pressupostos.

En l’entrevista a SER Catalunya, la consellera ha descartat rebaixar impostos propis com successions i patrimoni, dels quals ha dit que es recapta “bastant” i ha confirmat que mantindrà la mesura incorporada per l’anterior Govern en els comptes del 2024 en relació al descens d’un punt en el tram autonòmic més baix de l’IRPF. “Només afecta els trams més baixos, que són els més alts d’Espanya i permets més capacitat adquisitiva a les franges més baixes”, ha raonat.

En tot cas, Romero s’ha mostrat disposada a revisar altres impostos, com el turístic, o d’altres que paguen les empreses i sobre els quals s’analitzaran si “segueixen l’objectiu pels que es van crear”, ha dit. Sobre els turístics, ha emfatitzat que la taxa turística va a càrrec del visitant, i no dels hotelers o propietaris d’albergs i càmpings. “A Catalunya tenim moltes joies i es fa difícil pensar que per augmentar la taxa no s’acostaran a visitar les platges o la Sagrada Família”, ha sentenciat.

Respecte a l’aprovació dels comptes per al 2025, ha comentat que voldria que quedessin aprovats abans del 31 de desembre perquè entressin en vigor abans de l’1 de gener, però ha destacat que cal “ser realista” ja que el PSC no disposa de majoria absoluta i necessita de 26 vots d’ERC i comuns. En aquest sentit, ha afirmat que des del Govern estan “oberts i receptius” a les propostes d’ERC tant en els pressupostos com en la Llei d’acompanyament i ha dit que també té previst reunir-se amb la Junts, el PP i la CUP. Amb tot, ha dit que republicans i comuns són ara mateix “socis prioritaris” i ha dit que “no sembla el més plausible” acordar els comptes amb Junts.

De moment, els comptes s’han elaborat tenint en compte que l’objectiu de dèficit serà del 0,1% a l’espera d’una possible flexibilització arran de les negociacions entre Junts i el govern espanyol.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió