Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024
Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024

El govern espanyol promet a la CEOE “flexibilitat” en l’aplicació de la reducció de la jornada laboral

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El govern espanyol, els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepyme s’han reunit aquest dilluns per avançar en un hipotètic acord per a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. No s’han assolit acords i la negociació continuarà la setmana que ve, però l’executiu espanyol ha posat sobre la taula elements de “flexibilitat” en l’aplicació i els terminis d’adaptació de les empreses per provar d’acostar la patronal a l’entesa. Els sindicats han acceptat la proposta, però, han reclamat al Ministeri de Treball que no “devaluï” la reducció provar d’estirar la patronal a l’acord, i l’han instat a legislar en solitari si la CEOE no signa el pacte.

Segons el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, aquest dilluns les negociacions “han avançat” gràcies a aquesta proposta de l’executiu espanyol, tot i que encara no hi ha resposta per part de la patronal.

Publicitat

La proposta de flexibilitat que planteja el ministeri permetria a les empreses distribuir irregularment la jornada laboral i establir també un període més ampli de temps perquè s’adaptin a aquesta reducció de la jornada.

Pérez Rey ha afirmat que aquesta flexibilitat beneficiarà especialment sectors com l’hosteleria o el de la fruita, que podran establir jornades diferents durant períodes importants de la temporada.

El Ministeri també ha incorporat al document un agreujant de les sancions per a les empreses que no respectin les jornades laborals en àmbits on hi ha feines delicades des del punt de vista del risc per a la salut dels treballadors.

En tot cas, el Ministeri ha advertit que planteja aquestes i altres mesures de “flexibilitat” perquè busca “un acord” amb sindicats i patronal, perquè en cas que no hi hagués acord s’obririen altres escenaris.

<strong>Avís dels sindicats al govern espanyol</strong>

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha recordat que la jornada laboral no s’ha reduït “des que Maradona jugava amb el FC Barcelona”, és a dir “40 anys” sense reducció de la jornada.

“Ara toca que la llei acompanyi els sectors més precaris”, ha dit Sordo, i “no és veritat que aquesta mesura redueixi la producció” com “tampoc es van destruir llocs de treball quan es va augmentar el Salari Mínim”.

Per això, Sordo ha reclamat al govern espanyol que “no devaluï propostes de reducció del temps de treball”, i ha recordat que per poder parlar de mesures de flexibilitat primer cal un compromís de la patronal respecte a la reducció.

“El que hi ha sobre la taula és una bona proposta que no s’ha de devaluar, i si no s’avança en l’acord tripartit exigirem al govern que faci un projecte de llei, i si això no es produeix la mobilització estarà cantada”.

El vicesecretari de política sindical d’UGT, Fernando Luján, ha apuntat que les propostes del Ministeri per “flexibilitzar” l’adaptació són generoses, i ha demanat a la patronal que “renovi el seu compromís amb el diàleg social”.

Per contra, l’executiu espanyol ha explicat que la patronal ha plantejat que aquesta reducció de la jornada laboral no entri en vigor fins al 2030, una proposta que segons el govern espanyol no és realista i s’emmarca en una estratègia negociadora.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que amb aquesta proposta el govern espanyol prova d’avançar per assolir un acord, i ara es veurà si la patronal té “cap voluntat d’arribar a un acord”.

En declaracions des de El Escorial, ha afirmat que ara es veurà si la patronal “respecta el diàleg social”, perquè “és estrany” que no sigui capaç de fer propostes quan “en realitat les empreses ja estan negociant jornades inferiors”.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió