Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El govern espanyol aprova la pròrroga de les bonificacions al transport públic i l’augment de les pensions en un 2,8%

|

- Publicitat -

ACN Barcelona/Madrid – El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns la pròrroga de les bonificacions al transport públic durant sis mesos, una mesura que anirà acompanyada d’un “ampli paquet” de descomptes per als viatgers a partir de la segona part del 2025. Així ho ha explicat el president del govern espanyol en una compareixença posterior a la darrera reunió del seu executiu a La Moncloa i després que la setmana passada pactés la pròrroga amb Podem. El Consell de Ministres també ha donat llum verd a la l’augment de les pensions contributives en un 2,8% i l’impost a les energètiques. Sánchez, d’altra banda, s’ha felicitat per les dades del PIB del tercer trimestre i ha apuntat que l’economia espanyola serà “una de les més prometedores del 2025”.

Durant la seva intervenció, Sánchez ha confirmat així l’extensió de sis mesos de les bonificacions al transport públic, que permetrà als ciutadans seguir viatjant gratuïtament en Rodalies i Mitja Distància convencional, del servei públic de transport carretera i a tenir descomptes del 50% en els abonaments de la mitja distància d’alta velocitat (Avant). 

Publicitat

En aquest sentit, aquest dissabte el Govern va anunciar en un breu comunicat un acord amb els comuns per aplicar les bonificacions que corresponen a la Generalitat durant tot l’any, de manera que la T-Usual i la T-Jove seguiran gaudint d’un descompte del 50% i de la gratuïtat de la T-16.

D’altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que les dades del PIB publicades aquest dilluns corresponents al tercer trimestre, que situen el creixement en el 3,3% anual, permet “enfilar el 2025 com una de les economies més prometedores”. Ha atribuït aquestes dades a l'”estímul transformador” dels fons Next Generation EU i el seu alt grau d’execució, el primer d’entre els estats europeus.

A més, ha afirmat que és el segon que n’ha rebut més, amb uns 44.000 milions d’euros resolts dels més de 69.000 milions d’euros assignats. “Són unes xifres astronòmiques”, ha comentat Sánchez, que ha comentat que l’Estat és el segon estat amb més recursos assignats. En aquest sentit, ha remarcat que els principals receptors hauran sigut les pimes. “El nostre teixit empresarial de les petites i mitjanes empreses i és on van fonamentalment aquests fons”, ha assenyalat.

En la seva intervenció, Sánchez ha anunciat que Consell de Ministres inclou una revalorització de les pensions del 2,8%, com a resultat de la inflació registrada entre el desembre del 2023 i el novembre del 2024, segons la fórmula establerta en la Llei 20/2021. Segons el president espanyol, aquesta mesura afavorirà més de 12 milions de ciutadans i ha remarcat que és “essencial que la riquesa generada per l’economia arribi a tots els ciutadans”. A més, també ha citat l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i l’Ingrés Mínim Vital (IMV) durant aquest any i als ciutadans que tinguin reconeguda l’assignació per fill a càrrec amb discapacitat igual o superior al 65%.

Segons el president espanyol, la distribució de la renda actualment és 1,5 punts més igualitària que el 2018 i en els darrers sis anys ha crescut un 9%, i en llars de classe treballadora ho ha fet tres vegades més que en altres de renda alta. Per Sánchez, però, Espanya encara “està lluny” com a país desenvolupat per reduir les desigualtats, sobretot en matèria de pobresa infantil, que ara mateix registra unes dades que són “inacceptables”, ha dit.

<strong>Impost a les energètiques amb un futur incert</strong>

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha explicat que el govern espanyol ha aprovat un real decret per estabilitzar el gravamen energètic durant el 2025 i ha afegit que la “principal novetat” és la introducció d’un incentiu fiscal per a les inversions estratègiques essencials per a la transició i la descarbonització.

“El que estem fent és que es pot exigir un esforç addicional a les energètiques la temps que continuen amb la nostra ruta de descarbonització i impuls de projectes tan importants com la producció de l’hidrògen verd”, ha indicat Sánchez, que ha defensat que compleix amb els compromisos amb diferents formacions polítiques.

Aquesta mesura, però, quedarà pendent ara que sigui convalidada en el Congrés dels Diputats, on necessitarà el suport de Junts, que de moment ja ha mostrat la seva oposició després que dijous de la setmana passada votés una esmena del PP avalada per Vox i el PNB. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va insistir que no permetrà l’aprovació de cap iniciativa que pugui perjudicar Catalunya i les inversions del sector energètic instal·lat a Tarragona.

<strong>Dos anys més de protecció a les inversions estrangeres directes intracomunitàries</strong>

Una altra mesura aprovada en aquest Consell de Ministres previ a les vacances de Badal ha estat la pròrroga del règim transitori de suspensió de la liberalització de determinades inversions estrangeres a Espanya sobre sectors considerats estratègics que afectin la seguretat, la salut i l’ordre públic. Aquesta mesura s’estendrà fins al 31 de desembre del 2026.

Concretament, el règim s’aplicarà a inversions estrangeres directes fetes per residents d’altres països de la UE i de l’Associació Europa de Lliure Comerç a empreses cotitzades a Espanya amb domicili social a l’Estat i a empreses no cotitzades quan el valor de la inversió no superi els 500 milions d’euros. A més, també es consideren inversions estrangeres si es passa a tenir un 10% o més del capital social d’una empresa espanyola.

La protecció dels sectors estratègics que puguin afectar la seguretat, la salut i l’ordre públic a l’Estat es va aprovar al 2020 arran de la crisi i la inestabilitat dels mercats financers.

D’altra banda, durant la seva intervenció, el president del govern espanyol ha tret pit de l’increment de l’activitat exportadora que, segons ha afegit, s’ha incrementat un 40% en els darrers sis anys i ha permès que al 2024 l’economia espanyola sigui la que més ha venut a l’estranger, per sobre d’Alemanya.

A més, també ha recordat els més de 21,3 afiliats a la Seguretat Social que té actualment el mercat de treball espanyol i que en el “difícil” context actual s’han creat 400.000 nous llocs de treball. “Més ocupació que Alemanya i junts”, ha resumit Sánchez, que també ha remarcat el descens de la taxa de desocupació entre els homes i dones, especialment en aquest darrer col·lectiu on per primer any s’ha registrat més de deu milions d’afiliades.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió