ACN Barcelona – El Govern donarà suport al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25). El juny del 2023 es va saber que la candidatura catalana havia estat escollida per ostentar aquesta distinció el 2025. L’atorga l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) amb la finalitat de destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Durant l’any vinent es desplegarà un programa d’activitats per “posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial”.
També es vol aprofitar per fomentar la gastronomia catalana i l'”orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària” així com atraure un turisme “més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador”.
Amb el suport aprovat aquest dimarts per part del Govern, s’insta als Departaments i organismes i entitats del sector públic a desplegar les accions que es considerin pertinents per contribuir a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència. D’altra banda, també se’ls insta a seguir el manual “<a href=”https://www.gastroteca.cat/on-tastar/distintiu-de-qualitat/apats-catalunya/”>ÀpatsCatalunya</a>”, en tots els àpats que se serveixin en situacions de representativitat institucional, tant en l’àmbit intern com a l’exterior.
Les accions estaran liderades des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament d’Empresa i Treball. Tot i això, també s’implicaran altres conselleries com d’Educació i Formació Professional, per a la promoció de la cultura alimentària a les escoles; el Departament de Cultura, per vincular esdeveniments culturals, com la Nit dels Museus, amb els productes i la gastronomia catalana; el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), per a les actuacions orientades als mercats internacionals; el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, amb el projecte de miradors agroturístics, o el Departament de la Presidència, des de la Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió, per a la comunicació de les accions vinculades a la CRMG25 a la ciutadania.
<strong>Un sector que genera prop d’un 20% del PIB</strong>
La gastronomia, entesa com el conjunt d’activitats relacionades amb la preparació, distribució i consum d’aliments, representa una part significativa del teixit socioeconòmic català, amb una contribució d’aproximadament el 20% del PIB. En l’àmbit turístic, Catalunya ha fet una aposta decidida pel turisme enogastronòmic, un sector estratègic per al desenvolupament del país, tant per l’impacte econòmic que genera com pel fet de contribuir a la desestacionalització del turisme. A més, aquest tipus de visitant genera un 20% més de despesa que el turista convencional.
Des del punt de vista del Govern, la Regió Mundial de la Gastronomia és un guardó que “aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura”.
<strong>L’impuls per a una nova revolució gastronòmica</strong>
Ja l’any 2016, Catalunya va ser reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia. Ara, amb la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, es vol impulsar de nou la revolució gastronòmica viscuda aleshores, posant l’accent en la innovació, el turisme sostenible, l’agricultura regenerativa, l’economia circular, i la preservació del paisatge i el patrimoni agroalimentari, entre altres aspectes.
Des del Govern, el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia està alineat amb altres iniciatives com el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2024 (PEAC), amb la nova Estratègia Alimentària de Catalunya 2025-2028, i amb l’Estratègia de Turisme Enogastronòmic 2022-2027.
Uns instruments que busquen, respectivament, construir un sistema alimentari “sostenible, segur, resilient, saludable, i d’accés universal” que consolidi les bases del Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya; i definir un model de turisme enogastronòmic regeneratiu, lent (<em>slow</em>), i innovador que permeti promoure Catalunya com una destinació “amb identitat, i estructurar una oferta amb valor, atractiva i competitiva, basada en el model 4D, que desestacionalitzi, incrementi la despesa, diversifiqui, i descongestioni”.