Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024

El Govern destina 3,9 MEUR per millorar l’atenció a la salut mental i les addiccions als centres de justícia juvenil

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el conseller de Salut, Manel Balcells, han presentat un nou model de salut mental i conductes addictives en l’àmbit de la justícia juvenil, amb un pressupost de 3,9 milions d’euros (MEUR). El model, explicat en el marc d’una jornada interna amb professionals, ha de permetre una intervenció més personalitzada i intensificar l’acompanyament més enllà de l’internament, a la comunitat. Tenir més recursos també ha de facilitar intervenir en una fase inicial dels problemes de salut mental, un abordatge integral per evitar recaigudes i agilitzar ingressos quan es pateixen descompensacions. La Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil atén prop de 6.000 menors i joves l’any.

Ubasart ha assenyalat que molts d’aquests joves “abans de ser victimaris, han estat víctimes directes o indirectes d’un entorn social, econòmic i familiar molt dur”. “Són normalment joves al límit, que han viscut massa i massa malament per la seva curta edat. La intervenció que fem amb ells és crítica i és transformadora”, ha destacat, en declaracions recollides per Salut en un comunicat. Balcells ha afegit que la reinserció social és “necessària” perquè “salva la vida de les persones, el seu entorn i el seu futur”.

Publicitat

El nou model es tradueix en una sèrie de mesures concretes, com l’increment de les hores setmanals de dedicació dels professionals sanitaris que atenen la salut mental i les addiccions als centres de justícia juvenil en un any.

També es crearà un equip d’atenció al menor (EAM) a Tarragona, Lleida i Girona. D’aquesta manera es podrà disposar de programes <em>antena</em> de l’EAM a tots els territoris per treballar conjuntament amb els Equips del Servei de Mediació i Assessorament Tècnic de Justícia Juvenil i fer intervencions acotades, mantenint l’estructura d’un equip integrat i amb supervisions comunes.

Es reforçaran els 10 equips guia territorials per facilitar la vinculació dels casos d’alta complexitat des dels centres educatius, EAM i Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers.

A més, s’implementarà la figura d’infermeria d’enllaç a tots els centres, tal i com existeix per a la població adulta a l’entorn penitenciari. Les tasques d’aquesta figura s’iniciarien en un període de 60 dies previ al desinternament i garantirien que el pacient disposi de l’acreditació que permeti la continuïtat de l’atenció sanitària fora del centre, en la comunitat.

També s’establirà un centre de referència a Catalunya per agilitzar els ingressos en unitats d’aguts. Això vol dir establir els circuits de derivació pertinents i garantir el compliment de les mesures de seguretat necessàries.

Es preveu desplegar la unitat d’alta intensitat terapèutica ‘Acompanya’m’ a Tarragona. Es tracta d’una unitat terapèutica educativa i residencial especialitzada en l’atenció d’infants i adolescents amb diagnòstic de trastorn mental greu d’elevada complexitat.

El model vol reforçar el conjunt del territori, més enllà de l’àrea metropolitana de Barcelona. La realitat actual es caracteritza per la inequitat territorial; fragmentació, dificultat d’accés i de vinculació als serveis i tractament i mancança de dispositius o programes específics per l’entorn de justícia juvenil.

Hi ha set centres de justícia juvenil a Catalunya, destinats a l’execució de mesures judicials d’internament, fermes o cautelars, imposades a menors i joves. Dels 5.907 menors i joves atesos en justícia juvenil el 2022, 2.702 casos (45,7%) van ser a medi obert. Actualment a Catalunya hi ha 9 equips de medi obert (MO) distribuïts per tot el territori i 2 grups educatius ubicats a Barcelona i Girona dedicats a l’execució de la mesura de règim obert de convivència en grup educatiu.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió