ACN Barcelona – La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, defensa que el finançament singular marca un “horitzó ambiciós” i diu que el Govern treballa “tossudament” per tirar-lo endavant. En la primera compareixença com a consellera en la Comissió d’Economia aquest dilluns al Parlament, Romero ha remarcat que és un “bon moment” per a un nou model de finançament autonòmic, que “serà millor per a Catalunya i també per a Espanya”. “Creiem que tenim un govern d’Espanya atent i amatent a les nostres demandes, és sensible i empatitza”, ha dit Romero. “Quan a Catalunya li va bé, a Espanya li va bé”, ha agregat. La consellera també ha avançat que aquest dimarts el Govern aprovarà el sostre de despesa per als pressupostos del 2025.
Romero ha presentat els objectius i les actuacions del seu Departament en la legislatura actual. La consellera ha assegurat que vol que Catalunya “torni a recuperar el lideratge econòmic” que va perdre el 2018 en favor de Madrid, tot i que ha precisat que això tampoc l’obsessiona. “No ens volem assemblar a Madrid, però volem recuperar alguns elements que teníem al passat”, ha subratllat. “Nosaltres no farem lluites d’impostos a la baixa ni volem avantatges que té Madrid per la capitalitat, però creiem que podem potenciar més la nostra economia”, ha afegit.
La consellera ha remarcat que la “millor manera de defensar Catalunya” és estar present en tots els àmbits on es prenen decisions i ocupar “totes les cadires” i ha retret que “en algunes èpoques” això no s’hagi fet.
<strong>Model de finançament econòmic</strong>
Un dels elements que ha protagonitzat la Comissió d’Economia i Finances ha estat el model de finançament autonòmic. Romero ha reiterat que l’acord assolit amb ERC apunta “clarament” que l’objectiu del nou sistema és “millorar la capacitat econòmica i financera de Catalunya i també de la resta” i ha admès que gestionar tots els impostos suposa un “repte gegantí”.
La consellera ha posat el focus en l’Agència Tributària de Catalunya, que serà l’organisme encarregat de recaptar, gestionar, liquidar i inspeccionar els tributs -actualment tan sols ho fa sobre els cedits i els propis- i ha dit que “necessita créixer més”. A tall d’exemple, ha detallat que té 874 treballadors, menys dels que té l’organisme de gestió tributària de la Diputació de Barcelona, que en té 900.
Romero ha assegurat que el finançament singular acordat amb ERC “té com a base i s’inspira en els acords de l’Estatut del 2005” i ha admès que això és “senzill, però difícil de concretar”. “Hem de treballar molt perquè això sigui possible”, ha dit. En aquesta línia, també s’ha mostrat “convençuda” que les comunitats autònomes que “volen millorar el seu finançament” acabaran donant suport a un nou model. “Pedro Sánchez ha tingut una prioritat que és Catalunya i el PSC ha tingut una prioritat que és Catalunya. Treballarem incansablement per aconseguir el millor per a aquest país”, ha subratllat.
El finançament autonòmic també ha estat un dels elements que més han qüestionat els grups en les seves intervencions. Des de Junts, el diputat Antoni Castellà ha criticat el dèficit fiscal que pateix Catalunya. “Continuarem sent singulars només en termes d’espoli? Aquí tindrà la nostra oposició ferma”, ha dit. “Si ens ve amb una proposta de concert econòmic tindrà el nostre suport, no farem una oposició destructiva”, ha apuntat.
Per part d’ERC, el diputat Albert Salvadó ha dit que canviar el model és “imprescindible” i ha avisat que “endarrerir el finançament singular és endarrerir els pressupostos”. Els Comuns han avalat un nou sistema de finançament i han demanat “valentia i pedagogia”, mentre que Vox i el PP ho han criticat. “Si realment és tan clar el pacte amb ERC, li demanaríem que ens concretés la tramitació que s’ha de seguir i si és singular o comú per al conjunt de comunitats autònomes”, ha dit la diputada dels populars Míriam Casanova.
<strong>Pressupostos per al 2025</strong>
Romero també ha parlat de la llei de pressupostos. “És molt rellevant perquè posa negre sobre blanc a les prioritats del Govern”, ha dit. La consellera ha explicat que estan treballant en els comptes i el primer pas que donarà el tret de sortida serà l’aprovació aquest dimarts del sostre de despesa. Romero també ha demanat als grups amb representació al Congrés que votin a favor del <a href=”https://www.acn.cat/new/f546a201-f48f-4843-92f3-0385256c7cae/texts” target=”_blank”>pla d’estabilitat</a> del govern espanyol, ja que no fer-ho significarà que Catalunya disposarà de 2.584 milions d’euros menys per als seus pressupostos.
Pel que fa a la negociació per aprovar els comptes, Romero ha confirmat que treballaran “prioritàriament” amb ERC i els Comuns, els grups que van donar suport a la investidura de Salvador Illa. “Això no vol dir que no parlem amb altres grups. Tots rebran la nostra trucada, excepte aquells que difonen delictes d’odi”, ha indicat.
<strong>Possibilitat de “revisar” impostos</strong>
En la seva intervenció, Romero també ha mencionat altres elements que abordarà durant el seu mandat. La consellera ha deixat la porta oberta a “revisar” alguns dels impostos propis de Catalunya i ha defensat que així els ho demana el sector econòmic. “Caldrà revisar si l’objectiu pel qual es van crear s’està complint i si la recaptació que es va preveure és la que s’està tenint”, ha dit. En qualsevol cas, ha remarcat que l’objectiu no serà eliminar-los, sinó “millorar” el seu disseny. En aquest aspecte, el portaveu parlamentari dels Comuns, David Cid, ha apostat per “avançar” en fiscalitat al turisme i al joc.
Romero també ha avançat que continuaran treballant perquè l’Institut Català de Finances (ICF) “tingui capacitat de sortir a finançar-se als mercats” com ho fa l’ICO i ha plantejat que la Generalitat pugui tornar als mercats el 2025. Després de tot, Romero ha remarcat que treballarà per assolir tres objectius: el progrés econòmic, la justícia social i la transició ecològica.