Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El Govern declara el Palau Solterra de Torroella de Montgrí com a Bé Cultural d’Interès Nacional

|

- Publicitat -

ACN Torroella de Montgrí – El Govern ha declarat el Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Monument Històric. Situat al nucli antic, l’edifici data del segle XIV i actualment acull el Museu de Fotografia Contemporània de la Fundació Vila Casas. Al llarg dels segles, el palau s’ha anat ampliant i reformant, prenent les influències estilístiques de cada moment que, com destaca la Generalitat, han donat pas a una “barreja d’estils que li han donat una rellevància excepcional”. L’aportació més creativa la va fer l’arquitecte noucentista Rafel Masó, que va remodelar la terrassa del primer pis. Hi va crear un jardí elevat, amb una font enmig d’un estany i diversos bancs i jardineres.

El Govern ha declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el Palau Solterra, al municipi de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Actualment, el Palau Solterra és la seu del Museu de Fotografia Contemporània de la Fundació Vila Casas i un centre cultural que ofereix tota mena d’activitats culturals i educatives, amb col·laboració amb altres equipaments.

Publicitat

També s’ha delimitat un entorn de protecció de l’edifici que respon a criteris per a una correcta visualització i integració de l’edifici dins l’entorn urbà en el qual es troba.

Segons subratlla la Generalitat, el Palau Solterra és “un dels edificis més emblemàtics” de Torroella de Montgrí. Construït al segle XIV, està situat al nucli antic del municipi. “Al llarg dels segles l’edifici s’ha anat ampliant i reformant d’acord amb les influències estilístiques del moment, amb una barreja d’estils que li ha donat una rellevància excepcional i un testimoni històric del municipi”, destaca el Govern.

L’arquitecte Rafel Masó i Valentí, d’arrel noucentista, va fer l’aportació més creativa amb la remodelació de la terrassa del primer pis. Va crear un jardí elevat amb una disposició ordenada de bancs i jardineres, amb una font enmig d’un estany com a elements protagonistes del pati.

L’edifici ha passat per diferents rehabilitacions com la de l’any 2000, quan es van obrir les portes del palau com a Museu d’Art 2000, respectant, mantenint i realçant els elements artístics i arquitectònics més singulars de l’edifici.

<strong>Pati renaixentista</strong>

Alguns dels espais més rellevants del palau es troben a la planta baixa del palau, a l’entrada principal, on hi ha el gran pati renaixentista (l’antiga entrada de les cotxeres). Al pati també hi ha altres elements com el pou, l’escalinata que condueix a la planta noble i els grans finestrals. “Un espai de gran bellesa i solemnitat que pren valor per l’escassetat d’obres d’aquest estil al territori”, subratlla la Generalitat.

La planta noble té diverses sales i les principals encara preserven estils d’èpoques diferents. Als mateixos espais coexisteixen portes gòtiques amb arrimadors laterals i sostres enteixinats, juntament amb elements d’estil barroc. Els altres pisos mantenen característiques habituals dels palaus, com sostres alts i decoracions de diverses èpoques, així com estances de gran solemnitat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió