ACN Barcelona – El Govern té previst aprovar el projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals a la reunió del Consell Executiu del dimarts que ve. Així ho ha anunciat el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, Xavier Amor, després de reunir-se amb les entitats impulsores de l’Estatut de Municipis Rurals, juntament amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau. Amor ha celebrat la “bona notícia” pel municipalisme i ha assegurat que es compleix “un deute històric amb el país”. El secretari ha explicat que el projecte de llei que s’aprovarà no ha variat de la llei que ja va deixar enllestida el Govern liderat per Pere Aragonès. El Govern confia que la tramitació de la llei al Parlament sigui “àgil”.
Aquesta llei ja la va aprovar el Govern d’Aragonès l’abril del 2024, però va acabar decaient amb la finalització de la legislatura. Ara el Govern de Salvador Illa l’ha recuperat i l’ha tornat a aprovar amb el mateix text. Amor ha aprofitat per agrair la feina a la consellera de la presidència anterior, Laura Vilagrà, per deixar la norma enllestida. Segons ha dit, el repte que té l’executiu actual és fer-ne el desplegament. El Govern confia poder-ho fer “amb un consens el més ampli possible”.
El secretari ha afirmat que la llei “marca un abans i un després” i l’ha qualificat de “llei de país”. “És una llei troncal de vertebració de Catalunya”, ha assegurat. Segons creu, l’Estatut permet “equiparar tothom” perquè “tots els ciutadans puguin tenir les mateixes oportunitats”.
A la roda de premsa també hi ha participat el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà, que ha defensat que l’Estatut permetrà que els municipis rurals puguin prestar uns serveis bàsics que, segons ha denunciat, ara mateix no poden garantir. En aquesta línia, ha explicat que la llei implicarà un major equilibri territorial i “farà un país millor”. De totes maneres, ha dit que encara queda “una llarga feina per endavant” i ha advertit que seran “insistents” perquè la llei sigui una realitat el més aviat possible.
Per la seva banda, el vicepresident primer de l’Associació Catalana de Municipis, Jaume Oliveres, que ha subratllat que la llei pensa en el conjunt del país perquè fomenta l’equilibri territorial. A més, ha demanat a tots els grups parlamentaris celeritat perquè la llei es pugui aprovar amb la màxima agilitat possible.
<strong>Beneficis fiscals i una borsa d’habitatge</strong>
La llei incidirà en l’àmbit fiscal per oferir deduccions en l’IRPF per trasllat, rehabilitació o adquisició de la residència habitual a un municipi rural; econòmic, per dotar els municipis de més autonomia financera i impulsar mesures d’incentivació de l’activitat; i d’habitatge, amb la creació d’una borsa d’habitatge rural i mesures per incentivar la rehabilitació. També es crearà un portal únic a la seu electrònica per simplificar la burocràcia i impulsar una connectivitat digital fiable i de qualitat.
Segons el Govern, la llei busca aconseguir l’equilibri territorial i la igualtat material dels habitants dels municipis rurals i dotar les administracions locals de les comarques rurals de les eines adequades per poder prestar els serveis. També vol establir un sistema de finançament propi i afavorit l’arrelament i evitar el despoblament. A més, es proposen garantir l’accés dels residents als serveis públics bàsics.
Aquesta llei s’aplicarà als 213 municipis rurals que tenen menys de 2.000 habitants i que pertanyen a una comarca rural. També s’hi empararan 381 municipis més, entre els que no arribin als 500 habitants i els municipis entre 500 i 2.000 habitants que tinguin una densitat de població inferior a 12,5 habitants/km2, o una taxa de creixement menor al 10% els últims deu anys, o una taxa d’envelliment superior al doble de la mitjana de Catalunya.
Dels 947 municipis catalans, 596 (el 63%) tenen una població de menys de 2.000 habitants i es consideren municipis rurals. D’aquests, 332 no arriben als 500 habitants. Segons l’OCDE una comarca rural és la que un 15% o més de la població viu en municipis amb una densitat de població menor a 150 habitants per kilòmetre quadrat.