ACN Barcelona – El Govern té previst aprovar el projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals a la reunió del Consell Executiu del dimarts que ve. Així ho ha anunciat el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, Xavier Amor, després de reunir-se amb les entitats impulsores de l’Estatut de Municipis Rurals, juntament amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau. Amor ha celebrat la “bona notícia” pel municipalisme i ha assegurat que es compleix “un deute històric amb el país”. El secretari ha explicat que el projecte de llei que s’aprovarà no ha variat de la llei que ja va deixar enllestida el Govern liderat per Pere Aragonès. El Govern confia que la tramitació de la llei al Parlament sigui “àgil”.
La llei incidirà en l’àmbit fiscal per oferir deduccions en l’IRPF per trasllat, rehabilitació o adquisició de la residència habitual a un municipi rural; econòmic, per dotar els municipis de més autonomia financera i impulsar mesures d’incentivació de l’activitat; i d’habitatge, amb la creació d’una borsa d’habitatge rural i mesures per incentivar la rehabilitació. També es crearà un portal únic a la seu electrònica per simplificar la burocràcia i impulsar una connectivitat digital fiable i de qualitat.
Aquesta llei s’aplicarà als 213 municipis rurals que tenen menys de 2.000 habitants i que pertanyen a una comarca rural. També s’hi empararan 381 municipis més, entre els que no arribin als 500 habitants i els municipis entre 500 i 2.000 habitants que tinguin una densitat de població inferior a 12,5 habitants/km2, o una taxa de creixement menor al 10% els últims deu anys, o una taxa d’envelliment superior al doble de la mitjana de Catalunya.
Segons el Govern, la llei busca aconseguir l’equilibri territorial i la igualtat material dels habitants dels municipis rurals i dotar les administracions locals de les comarques rurals de les eines adequades per poder prestar els serveis. També vol establir un sistema de finançament propi i afavorit l’arrelament i evitar el despoblament. A més, es proposen garantir l’accés dels residents als serveis públics bàsics.
Dels 947 municipis catalans, 596 (el 63%) tenen una població de menys de 2.000 habitants i es consideren municipis rurals. D’aquests, 332 no arriben als 500 habitants. Segons l’OCDE una comarca rural és la que un 15% o més de la població viu en municipis amb una densitat de població menor a 150 habitants per kilòmetre quadrat.