ACN Barcelona – El Govern ha autoritzat aquest dilluns la signatura del segon conveni que pròximament signarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que fixarà el pressupost que garantirà el sanejament de les aigües residuals per als propers quatre anys (2025-2028), amb una aportació total superior als 361 milions d’euros. L’acord preveu la dotació pressupostària que permetrà el correcte funcionament i manteniment de les set plantes depuradores (EDAR) que hi ha a l’àrea metropolitana: les de Begues, Gavà-Viladecans, Sant Adrià de Besòs, el Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i Vallvidrera.
La inversió total de 361 milions d’euros a repartir entre el 2025 i el 2028 es divideix en tres eixos: recursos per a garantir el funcionament de les depuradores (més de 289 milions d’euros), inversions per a reposicions i millores (més de 70 milions) i l’atribució de recursos per a inversions (2,1 milions).
<strong>Millorar la coordinació amb el món local</strong>
Aquest acord s’emmarca en el nou model de conveni aprovat pel consell d’administració de l’ACA el passat 9 de desembre de 2021, destinat a la millora del finançament del sanejament de les aigües residuals per a les administracions locals. La proposta, destinada als ens gestors dels sistemes públics de sanejament que estiguin constituïts com a entitats locals d’aigua, fixa la possibilitat de signar convenis, de manera individualitzada i per a un període de 4 anys, amb l’objectiu de definir un marc d’atribució dels recursos per a finançar les despeses d’explotació, de reposició i d’inversió corresponents als sistemes públics de sanejament en alta, per permetre millorar la planificació de les actuacions que s’han de dur a terme i la gestió del servei de sanejament en alta.
<strong>Sanejament a Catalunya</strong>
Actualment, hi ha 565 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,3% de la població. El model de sanejament és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació