ACN Barcelona – El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts reforçar l’atenció a l’alumnat dels centres públics amb la incorporació de 300 dotacions de personal docent, que permetran donar resposta a l’increment de necessitats sorgides durant l’estiu i a començaments de curs. Concretament, les 300 dotacions es distribueixen de la manera següent: 110 per atendre l’increment de grups de formació professional; 45 per a matrícula viva; 28 per a l’escola inclusiva; 57 per a aules d’acollida de primària; 60 per a aules d’acollida de secundària.
La preinscripció extraordinària als cicles formatius d’FP que s’ha dut a terme el mes de setembre ha suposat la matriculació de com a mínim 8.200 alumnes als cicles de grau mitjà i grau superior d’FP, fet que ha generat un increment dels grups en aquests ensenyaments. Per poder atendre la necessitat d’escolarització d’aquests nous alumnes, es requereixen 110 dotacions de personal docent.
D’altra banda, també s’incrementarà el reforç a l’alumnat nouvingut de les aules d’acollida amb un total de 117 noves dotacions, 57 per a l’educació primària i 60 per a la secundària. Es tracta d’alumnat que ha arribat en el període entre l’acabament del curs i l’actualitat, i que necessita una atenció de personal específic d’aula d’acollida.
S’augmenta també el reforç a l’escola inclusiva amb 28 dotacions per garantir el seguiment i atenció de l’alumnat dels centres que acullen infants amb diferents necessitats de suport educatiu. Finalment, també es reforça amb 45 dotacions per atendre les necessitats d’escolarització fruit de la matrícula viva de l’estiu i dels primers dies de curs.
<strong>Llum verda als currículums de cinc nous cicles d’arts plàstiques i disseny </strong>
D’altra banda, el Govern també ha aprovat els currículums de cinc cicles formatius d’arts plàstiques i disseny. N’hi ha quatre de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual (el grau mitjà d’Assistència al Producte Gràfic Imprès, el grau mitjà d’Assistència al Producte Gràfic Interactiu, el grau superior en Gràfica Impresa i el grau superior de Còmic), i un de la família professional d’art floral (el grau superior d’Art Floral).
<strong>Graus mitjans d’Assistència al Producte Gràfic Imprès i Interactiu </strong>
Les competències professionals del tècnic en Assistència al Producte Gràfic Imprès, i del tècnic en Assistència al Producte Gràfic Interactiu, comprenen activitats com la realització i correcció del tractament informàtic de preparació i composició de text i la imatge destinats a l’edició impresa, web o multimèdia; el treball amb programes de maquetació i d’edició impresa o d’edició web; i la interpretació de les especificacions d’un dissenyador en un projecte de comunicació gràfica destinat a la impressió i realització dels elements gràfics.
Els professionals d’aquest àmbit poden exercir en empreses relacionades amb la comunicació visual i el producte interactiu: sector audiovisual, agències de publicitat, empreses multimèdia, estudis de disseny, departaments de màrqueting, publicitat o disseny d’empreses o organismes públics i publicacions en línia, o també com a professionals autònoms.
La distribució horària curricular d’aquests cicles formatius de grau mitjà és de 1.600 hores de durada, repartides en dos cursos acadèmics. El cicle de Gràfic Imprès s’imparteix actualment en 12 escoles d’arts, i el de Gràfic Interactiu, en 17.
<strong>Grau Superior en Gràfica Impresa </strong>
Les competències professionals del tècnic superior en Gràfica Impresa comprenen l’organització i gestió de projectes de gràfica impresa, la direcció d’art, la direcció creativa, l’anàlisi de propostes de projectes de gràfica impresa aplicats a àmbits diferents i la col·laboració en l’organització i la supervisió de la producció.
Els professionals d’aquest àmbit poden exercir en empreses dedicades a la comunicació publicitària, agències, estudis de disseny, empreses i institucions d’altres sectors que així ho requereixin.
La distribució horària curricular d’aquest cicle formatiu de grau superior és de 2.000 hores de durada, repartides en dos cursos acadèmics. S’imparteix actualment en tres escoles d’arts.
<strong>Grau Superior en Còmic </strong>
Les competències professionals del tècnic superior en Còmic comprenen la realització de còmics, el disseny, organització i gestió de projectes de còmic o de narrativa gràfica, la creació de fons, objectes o personatges, la col·laboració en l’elaboració i adaptació dels guions, la realització de guions il·lustrats (‘storyboards’), el tractament de color i retolació, l’anàlisi de propostes i realització de la recerca documental i gràfica per a projectes de còmic en àmbits diferents i la col·laboració en l’organització i la supervisió de la producció.
Els professionals d’aquest àmbit poden exercir en empreses del sector comunicacional (editorials, agències de publicitat, estudis de disseny, premsa, televisió, etc.) o com a professionals independents.
La distribució horària curricular d’aquest cicle formatiu de grau superior és de 2.000 hores de durada, repartides en dos cursos acadèmics. S’imparteix actualment en tres centres.
<strong>Grau Superior en Art Floral </strong>
Les competències professionals del tècnic superior en Art Floral comprenen la projecció, producció i direcció de projectes de decoració i ornamentació amb flors fresques, seques o artificials i elements auxiliars per a enjardinaments, complements per a la moda i instal·lacions; el control de tot el procés des de la seva concepció fins a la seva comercialització, i l’anàlisi i reproducció de composicions florals artístiques.
Els professionals d’aquest àmbit poden exercir en col·laboració amb estudis d’arquitectura i enginyeria, ajuntaments, comunitats de veïns o particulars, en empreses del sector floral o de serveis, o en empreses i tallers de caràcter artesanal i artístic.
La distribució horària curricular d’aquest cicle formatiu de grau superior és de 2.000 hores de durada, repartides en dos cursos acadèmics. Actualment no s’imparteix a Catalunya.