ACN Rodonyà / Vilafranca del Penedès – Els criadors de Gall del Penedès encaren el tram fort de la campanya de Nadal amb sensacions “molt bones”. La fidelitat dels consumidors i l’estancament del consum dels últims anys els ha dut a preparar els 5.000 exemplars habituals per ser cuinats per festes, però aquest desembre han viscut una demanda creixent que els fa preveure que esgotaran existències abans del que és habitual. “S’està venent moltíssim”, celebra a l’ACN el president de l’IGP Gall del Penedès, Enric Ferré. Entre els motius d’aquesta demanda creixent, Ferré assenyala que mantenen els preus de fa tres anys, “mentre el peix i el xai s’han encarit”. Aquest cap de setmana, el sector viurà el seu màxim esplendor durant la Fira del Gall de Vilafranca.
Els criadors estan “desbordats” amb les comandes de Nadal. Cada any el sector frega els 5.000 exemplars venuts, però aquest any destaca que “hi ha molta més venda anticipada” en comparació a altres vegades, en què predominaven els clients d’última hora. Fa setmanes ja van copsar un bon comportament dels encàrrecs per part dels restaurants, que sempre són els primers en demanar el producte. Ara estan agafant “molt bon ritme” les peticions de les carnisseries i de la venta directa.
“No descartem que aquest any acabin arribant clients els últims dies als quals se’ls hagi de dir que no queden galls per vendre”, explica Ferré des de la seva granja, ubicada a Rodonyà (Alt Camp). Tot i que el consumidor de Gall del Penedès acostuma a ser molt fidel, aquestes vendes creixents abans d’hora els fan pensar que han guanyat nous clients, de manera que fa una crida a què tothom s’afanyi a encarregar el seu exemplar.
El president de l’IGP considera que un dels motius de l’èxit d’aquest any rau en el preu d’altres productes estrella de les festes de Nadal, que s’han encarit mentre el Gall del Penedès es manté a 18 euros/kg -acostumen a pesar entre 3 i 4 quilos-. Creu que això els ha permès “ser més competitius que altres anys”, alhora que destaca que la qualitat del producte fa que els nous consumidors dels últims anys vulguin repetir.
<strong>360a Fira del Gall a Vilafranca</strong>
Un punt clau per al sector és la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, que aquest dissabte i diumenge viu l’edició número 360. Un terç de les vendes de Nadal es distribueixen des d’aquesta fira, on a dia d’avui es segueixen venent exemplars vius que els clients poden dur a l’escorxador per recollir-lo al cap d’unes hores desplomat, a punt per cuinar a casa.
Amb tot, aquesta és una tendència a la baixa. A part dels exemplars vius, cadascun dels quatre criadors de l’IGP posa a la venda uns 240 galls sacrificats i desplomats -la majoria, trossejats- mentre també ofereixen 160 galls rostits envasats al buit. Ferré assegura que aquesta última opció cada cop triomfa més “perquè moltes famílies no saben com cuinar-lo d’ençà que a casa hi falta l’àvia”.
En paral·lel a l’oferta dels criadors, la fira reunirà sis restauradors del Gran Penedès, que oferiran plats cuinats amb Gall del Penedès. Preveuen distribuir 7.000 racions individuals de canelons, lassanya o rostit, entre altres.
La fira vilafranquina s’ha proposat guanyar més públic jove. Per això estrena aquest dissabte al vespre un espai batejat com ‘El Galliner’, el qual engloba un espectacle d’humor de Guillem Estadella, degustacions de la DO Penedès I una sessió de música amb els DJs La Cara B.
<strong>Desestacionalitzar el consum de Gall del Penedès, el gran repte</strong>
Els 5.000 exemplars de Gall del Penedès que es venen entre la Fira del Gall i la campanya de festes representen pràcticament el 50% de la producció anual. Ferré lamenta que la desestacionalització continuï sent una fita pendent d’aconseguir “perquè la gent segueix pensant que és un pollastre qualsevol”.
Remarca que el Gall del Penedès està criat durant un mínim de vint setmanes a l’aire lliure en comparació a les quatre del pollastre convencional, que creix en espais reduïts on es potencia la producció industrial. Un altre element singular és l’alimentació, ja que menja lleguminosa i gra de raïm, fet que genera greixos saludables en el producte final.
“És indispensable que el nostre gall l’ofereixin des de les botigues, perquè el consumidor pugui conèixer les diferents qualitats i no compari només el preu respecte els pollastres convencionals”, defensa Ferré, que assegura que el Gall del Penedès s’ha de contraposar “a carns de qualitat superior, com el xai o la vedella”.
Si bé celebra que hi ha diversos restaurants al Penedès que són “abanderats” del producte i tot l’any el tenen a la carta, també apunta que a les llars del conjunt de la vegueria consumeix poc, “malgrat ser l’origen de l’espècie”. Assegura que a Vilanova I la Geltrú o als mercats de Barcelona hi ha proporcionalment més demanda que no pas a la immediatesa de Vilafranca, i destaca que també en distribueixen a Madrid.