Edició 2315

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de novembre del 2024
Edició 2315

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de novembre del 2024

El furor per Son Goku reviu amb el retorn de ‘Bola de Drac’ al 3Cat: “És una sèrie que ha transcendit”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Teatre Victòria de Barcelona ha estat escenari aquest dimarts d’una gala especial per celebrar els 30 anys de ‘Bola de Drac’ a Catalunya, coincidint amb la recuperació de les primeres temporades de la mítica sèrie japonesa a la plataforma 3Cat. L’acte ha estat marcat per l’eufòria i l’entusiasme de centenars de fans, que han pogut reviure les aventures del mític personatge. “És una sèrie que ha transcendit”, afirma el doblador de Son Goku, Marc Zanni, en declaracions a l’ACN.

La recuperació de ‘Bola de Drac’ i ‘Bola de Drac Z’, que es va estrenar a Catalunya el 1990, ha estat un esdeveniment especial per a tots aquells que van créixer seguint les aventures de Goku i els seus amics. Marc Zanni, que va posar la veu al protagonista, destaca la transcendència de la sèrie, subratllant que la clau de l’èxit rau en els personatges “carismàtics” i el “cant a l’amistat” que impregnen les històries de la sèrie.

Publicitat

<strong>Un fenomen generacional</strong>

Costa trobar la formula de l’èxit de la saga al llarg dels anys. Joan Sanz, qui va doblar el personatge de Vegeta, creu que és “complicat” saber per què va funcionar tant bé. “Va arribar en el moment oportú, coincidint amb l’eufòria social prèvia als Jocs Olímpics, i això va fer que connectés molt bé amb el públic”, explica.

L’Olga ha vingut amb els seus dos fills, en Nil i el Gael, fent ‘cosplay’ dels seus personatges preferits de la sèrie i reconeix que li fa especial “ilusió” compartir l’afició amb ells: “Això passa de generació en generació. Estic molt contenta que s’hagin enganxat a la sèrie”, reconeix.

<strong>El català, una eina de “normalització”</strong>

Alejandro Romeu, un altre dels fans presents, , afirma que la ficció  va ajudar a “normalitzar” el català, ja que a casa seva eren castellanoparlants, i això va portar-lo a comprar el seu primer còmic en català.

Oriol Estrada, expert en manga i anime i presentador de la gala, recorda la importància que va tenir la sèrie en la difusió del català, en un moment en què encara no existia Internet ni plataformes de streaming. “És impossible imaginar-la en un altre idioma. Existeix una connexió emocional amb la nostra llengua”, afirma.

Tot i no ser una sèrie infantil, s’emetia en horari infantil. “Vam cuidar molt el tema lingüístic perquè molt nens miraven la sèrie”, reconeix Zanni, que reconeix l’esforç que van fer en “reinventar els insults”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió