Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

El fotoperiodista Jordi Bartolí repassa a Juneda 40 anys de trajectòria fotografiant moviments de lluita i “resistència”

|

- Publicitat -

ACN Juneda – La jornada Miravisions de fotoperiodisme ha donat el tret de sortida aquest divendres a la tercera edició amb la inauguració de tres exposicions fotogràfiques al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) de Juneda (Garrigues). La mostra central porta per títol ‘Jordi Bartolí. Testimoni d’un món en lluita’ i repassa la trajectòria professional d’aquest fotoperiodista nord-català que durant quaranta anys ha fotografiat conflictes i moviments de “resistència” arreu del món. Fill de pares catalans exiliats a França el 1939, Bartolí (Perpinyà, 1957) ha explicat a l’ACN que porta “l’exili” i la “guerra” al seu ADN i que això, “com és lògic”, l’ha portat a interessar-se i a fotografiar situacions de “violència, repressió i d’injustícia”.

Jordi Bartolí ha treballat de fotoperiodista durant quaranta anys per a mitjans com France Press, Reuters, L’Humanité i, sobretot, el diari Le Monde. Ara està jubilat tot i que admet que “mentre pugui”, continuarà mirant i documentant el món que l’envolta.

Publicitat

La mostra de Juneda està formada per una quarantena de peces que van des de principis dels anys vuitanta fins a les manifestacions de la tardor del 2017 a Catalunya. Entre altres, ha retratat conflictes armats a Palestina, Bòsnia i el Iemen, així com també protestes de moviments antimundialistes als Estats Units i França. Sobre l’exposició, l’autor ha dit que està “més enfocat en els temes polítics i socials i, bàsicament, en els temes de la resistència que és el que em fa moure com a ciutadà i com a periodista i fotògraf”.

A més d’aquesta exposició, el magazín ‘La Mira’, organitzador de Miravisions, també ha inaugurat les mostres ‘Una vida aferrada a la terra’ de Jordi Borràs, fotoperiodista i cap de fotografia de ‘La Mira’, i ‘El 2021 en imatges: guardonats del Premi Miravisions de Fotoperiodisme’. Les mostres es poden visitar fins el 27 de novembre.

<strong>3a jornada Miravisions</strong>

Precisament, Bartolí serà l’encarregat d’impartir dissabte la sessió inaugural de la tercera jornada Miravisions amb una conversa conduïda pel periodista Xavier Grasset. El programa de dissabte també inclou la presentació per part de l’ACN d’un nou ‘marketplace’ basat en tecnologia blockchain i la celebració de dues taules rodones, una sobre com fotografiar i explicar un conflicte i una conversa entre fotoperiodistes que es dediquen a la informació local. A més, tindrà lloc un debat sobre els drets i deures dels fotoperiodistes, així com l’acte de lliurament del II Premi Miravisions de Fotoperiodisme.

A la jornada de dissabte hi participaran professionals com Jordi Borràs, Sandra Balcells, Roser Vilallonga, Alfons Cabrera, Ricard Garcia Vilanova, Mireia Comas o Plàcid Garcia-Planas, entre d’altres.

D’altra banda, diumenge hi ha programats una trobada de dronistes i dos tallers, un sobre el procés fotogràfic del col·lodió humit, a càrrec del fotògraf Martí Andiñach, i un de retrat amb flaix d’exterior, impartit pel fotoperiodista Isidre García.

<strong>Sobre Miravisions</strong>

Miravisions és una jornada anual dirigida a professionals que busca millorar la qualitat del fotoperiodisme de la mà de fotògrafs experts amb l’objectiu de crear xarxa, compartir i debatre experiències i qüestions sobre aquest sector. Hi ho fa a través d’exposicions, taules rodones, debats i tallers. Miravisions està organitzat pel magazín ‘La Mira’ i enguany se celebra els dies 23, 24 i 25 de setembre a Juneda, a les Garrigues.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió