Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

El Festival Clàssics versarà sobre la natura amb noms com Perejaume, Carlos Cuevas, Roger Mas, Sol Picó o Tarta Relena

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Festival Clàssics versarà sobre la natura i comptarà amb artistes com Perejaume, Carlos Cuevas, Roger Mas, Carlota Gurt, Sol Picó, Blanca Llum Vidal, Joana Gomila o Tarta Relena, entre d’altres. L’acte inaugural se celebrarà el 24 d’octubre al CCCB i serà una lectura de textos de confessió autobiogràfica de Jean-Jaques Rousseau a càrrec de Jordi Boixaderas. En total hi haurà una vintena de propostes que combinen diàlegs, lectures dramatitzades, concerts i espectacles. Tal com diu la directora de La Casa dels Clàssics, Sira Abenoza, la sisena edició “convida a prendre consciència de la nostra experiència al món per a reconèixer-nos com a part d’ell”. També remarca la importància de “posar els clàssics al centre” de les energies creatives.

Organitzat per La Casa dels Clàssics i Abacus, l’edició d’aquest any posa el focus en la col·lecció Bernat Metge, que va néixer el 1923 amb la publicació del llibre de Lucreci ‘De la natura’. Aquesta obra cabdal va influir en el pensament filosòfic, científic i literari de l’Antiguitat fins al Renaixement i va marcar a grans personatges com Galileu, Isaac Newton, Karl Marx, Thomas Hobbes, Milton, Voltaire o Montaigne, entre d’altres.

Publicitat

Aquest any, coincidint amb el segon centenari de la col·lecció, Abenoza ha subratllat que la voluntat del festival passa per tornar als orígens i centrar el debat en el tema de la natura. Per fer-ho, durant els mesos d’octubre, novembre i desembre la cita fusionarà art, creació i pensament per acostar els clàssics i la seva reflexió a tots els públics en diferents espais emblemàtics de la ciutat de Barcelona.

El Clàssics 2024 obrirà amb una lectura de textos de Jean-Jaques Rousseau a càrrec de Jordi Boixaderas, que porta per títol ‘Rousseau i l’home a la natura’ i que es farà el 24 d’octubre al CCCB. Després de la lectura se celebrarà una taula rodona amb l’actor i escriptor Joan Casas i la mateixa Abenoza.

D’altra banda, l’actor Carlos Cuevas es posarà a la pell de l’escriptor, poeta i pensador Henry David Thoreau el 7 i 8 de desembre al Jardí Botànic, en una lectura que inclourà fragments del seu clàssic ‘Walden o la vida als boscos’ i ‘Caminar’. Les lectures també es presentaran a Girona, en el marc del Temporada Alta.

El festival també organitza el cicle El Meu Clàssic de la mà de la Institució de les Lletres Catalanes i el Teatre Nacional de Catalunya, oferint quatre mirades sobre la natura a la literatura catalana a través de quatre sessions, dirigides per Ferran Dordal, posant sobre la taula l’imaginari d’Aurora Bertrana, Vicent Andrés Estellés, Joana Raspall i Jacint Verdaguer.

Pel que fa al Cicle de conversesa de la Sala Beckett, en aquesta edició se centrarà en quatre clàssics universals: ‘Frankenstein’, ‘Robinson Crusoe’, ‘El nom del món és bosc’ i ‘L’Odissea’. També hi haurà una proposta signada per la companyia Pagans, que oferirà ‘Paraules que trenquen ossos’, una experiència escènica que es podrà veure el 9 de novembre.

El 15 del mateix mes tindrà lloc ‘L’Escrita’, una lectura poètica de Perejaume al Dipòsit de les Aigües de la Universitat Pompeu Fabra. Pel que fa al 4 de desembre, serà el torn de ‘Les filles de Lilit’, un espectacle de dansa coproduït amb Dansàneu que parteix d’una selecció de textos de l’escriptora Carlota Gurt i que compta amb Sol Picó entre les intèrprets.

Finalment, ‘Com les fulles’ serà un esdeveniment que combinarà una conferència performativa i un concert a partir de l’obra d’Alice Oswald. El 23 de novembre, a La Capella, tindrà lloc una conferència d’Alexandra Laudo. A continuació, Joana Gomila i Maria Callís presentaran un concert-recital. La cloenda del festival es farà el 21 de desembre a l’Hivernacle de la mà de Laura Pou, Daniel Claret, Maria Callís i el duet Tarta Relena.

Abenoza, que ha confirmat que el festival ha anat creixent durant els darrers anys fins arribar enguany a la vintena de propostes, ha recordat que tot plegat és possible gràcies a la “complicitat” de diferents actors que treballen per “posar els clàssics al centre de les energies creatives d’avui”. “Un exercici que permet entendre on som, qui som i què hem de fer amb tot plegat”, ha conclòs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió