Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

El DHub Barcelona reflexiona sobre el disseny amb un joc de miralls entre l’emblemàtica Vinçon i Ikea

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Disseny Hub Barcelona (DHub) ha presentat aquest dimecres l’exposició ‘100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON’ que es podrà veure fins al 23 de febrer. La mostra proposa una anàlisi comparativa entre les dues marques que han esdevingut referents del sector amb un compromís amb el “bon disseny” i la seva “democratització”. A partir d’una idea original de l’alma mater de l’emblemàtica botiga barcelonina Fernando Amat i amb el comissari Juli Capella, la mostra planteja un joc de miralls i proposa un debat sobre la vigència del disseny en l’actualitat i en la vida quotidiana. L’exposició es completa amb el taller Reviu, que proposa construir un pis que cobreixi les necessitats bàsiques amb materials en desús.

La iniciativa parteix de la idea inicial de fer una selecció de 100 objectes de la marca sueca que a Vinçon els hauria agradat tenir a la seva botiga. L’anàlisi comparativa, que aprofundeix en 14 ítems que van de la història i els fundadors a les xifres o la geografia, passant pel naming, el logotip, la comunicació, la publicitat, les bosses, la democratització del disseny, la promoció de la cultura o l’arquitectura de les botigues, posa en evidència diferències com ara l’abast territorial, la facturació o el tipus de gestió.

Publicitat

La mostra, però, també treu a la llum trets en comuns de Vinçon i Ikea en el perfil dels seus impulsors, en la importància que les dues marques han donat a aspectes com la comunicació, el naming, el sentit de l’humor, la promoció de l’art, o en el compromís compartit amb el bon disseny i la seva democratització.

D’aquesta manera el relat de l’exposició permet reflexionar sobre aspectes com ara què és el bon disseny i com impacta a la vida quotidiana de les persones, els cinc valors del disseny democràtic (forma, funció, qualitat, sostenibilitat i preu), la interrelació entre funcionalitat i estètica.

“L’exposició informa del preu de les peces triades, un fet gens usual en un museu. I ho fa precisament amb la intenció d’introduir el debat sobre la importància social que té aquesta dada a l’hora de triar un producte. El joc de miralls entre les dues marques també planteja altres temes més enllà del disseny, com ara els valors que marquen les decisions de compra en les societats de consum i les implicacions socials i ecològiques que aquestes acaben tenint”, han concretat des del DHub.

Pel que fa al taller Reviu, està concebut pel dissenyador Curro Claret i l’estudi d’arquitectura i disseny TAKK (Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño) i en el qual participaran diverses entitats socials de Barcelona, es proposa construir un hipotètic pis pilot al mateix DHub que doni resposta a les necessitats bàsiques i quotidianes de les persones, més enllà de les lògiques comercials. Per fer-ho, s’utilitzarà material en desús.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió