ACN Terrassa – El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha atès durant el 2024 un total de 2.400 pacients amb tractament oncològic, una xifra rècord a la qual ha donat resposta gràcies a la incorporació d’un quart accelerador lineal a la seu de la ciutat egarenca. En concret, per l’Hospital Universitari de Terrassa van passar l’últim any 1.800 pacients per rebre radioteràpia, bé fossin del propi hospital, com també procedents del Parc Taulí i de Mútua Terrassa. A la seu de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa se’n van atendre 600 procedents del Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès i el Solsonès. El CST és ara el segon centre en volum de pacients radioteràpics, després de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospitalet de Llobregat.
Un accelerador mèdic lineal (LINAC, per les sigles en anglès) personalitza els raigs X d’alta energia, o electrons, perquè s’ajustin a la forma d’un tumor i destrueixin les cèl·lules canceroses sense afectar el teixit normal circumdant.
Actualment, a l’Hospital Universitari de Terrassa es realitzen tècniques de radioteràpia externa com la 3D, la 4D, la VMAT -volumètrica per a millor ajustament de la irradiació a la geometria del tumor- i la SBRT -radioteràpia corporal extracranial-. Recentment s’ha incorporat la tècnica SGRT, basada en radioteràpia guiada per superfície cutània, que controla el posicionament del pacient durant la sessió d’irradiació.