ACN Barcelona – El Comitè Europeu de Ministres del Consell d’Europa ha demanat al govern espanyol un sistema d’indemnitzacions per acomiadaments improcedents que sigui “dissuasiu” i que tingui en compte els “danys reals” patits pels treballadors afectats. Davant les crítiques del Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa als topalls actuals de 24 mesos d’indemnització, el govern de Pedro Sánchez va replicar que ja ha fet modificacions a l’Estatut dels Treballadors per “reforçar el requisit de justificar l’extinció de la relació laboral i per “eliminar la possibilitat d’acomiadament automàtic dels treballadors que pateixen incapacitats sobtades”.
Tanmateix, l’organització l’ha instat aquest dimecres a “modificar la legislació pertinent” per assegurar que qualsevol barem utilitzat per calcular la compensació “tinguin en compte els danys reals patits per les víctimes”.
<strong>Crítiques als topalls</strong>
El Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa va criticar a finals de juliol els topalls que contempla la llei laboral espanyola en les indemnitzacions per acomiadaments improcedents per ser “inadequats”. L’òrgan defensa que haurien de ser més alts per “compensar adequadament” els treballadors afectats.
En concret, el comitè considera que els topalls actuals a l’Estat -un màxim de 33 dies per any treballat i un límit de 24 mesos d’indemnització- “impedeixen concedir una compensació major en funció de la situació personal i individual dels treballadors”.
El comitè argumenta que la legislació espanyola sobre acomiadaments improcedents no és “dissuasiva” per a les empreses i que els “danys reals” que pateixen els empleats “es tenen en compte de forma inapropiada”.
Si bé el comitè apunta que imposar límits en les compensacions tenia com a objectiu “dotar d’una major certesa legal les dues parts [treballador i empresa]”, també observa que una indemnització predeterminada “pot funcionar com un incentiu perquè l’empresari acomiadi els treballadors de manera injusta”.
“En alguns casos, la compensació establerta podria facilitar als empresaris que fessin estimacions pragmàtiques sobre la càrrega financera d’acomiadaments injustificats, basant-se en una anàlisi de costos i beneficis”, afegeix. “En alguns casos, això podria fomentar els acomiadaments injustificats”, resumeix.
La UGT reclama una indemnització mínima de sis mesos i, al mateix temps, elevar la compensació de 33 a 45 dies per any treballat.