Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

El Congrés fa el primer pas per prohibir les associacions que facin apologia del franquisme

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El Congrés ha aprovat aquest dimarts la presa en consideració d’una proposició de llei del PSOE que vol facilitar la dissolució de les associacions que facin apologia del franquisme, del cop d’estat o que humiliïn les víctimes de la dictadura. La iniciativa, que ha tirat endavant amb 314 vots a favor, 33 en contra i cap abstenció, recorda que la Constitució proclama “àmpliament” el dret de crear associacions i reivindica el seu valor en una societat democràtica i plural. Tot i això, avisa que aquest principi fonamental limita amb la llei de memòria democràtica aprovada fa dos anys, i que prohibeix l’enaltiment de la dictadura que fan entitats com la Fundació Francisco Franco.

Tal com ressalta la proposta, la legislació de memòria històrica aprovada el 2022 entomava les peticions de diversos organismes de drets humans que exigien, precisament, fer front a les organitzacions que fan incitació a l’odi. De fet, la llei de memòria contempla com a causa legal de dissolució d’una associació la realització d’actuacions públiques que suposin apologia del franquisme i demana fer una modificació de la llei que regula el dret d’associació.

Publicitat

“Resulta imprescindible donar compliment a aquest mandat”, remarca la iniciativa votada aquest dimarts al Congrés. Per fer-ho possible, es pretén aprovar una disposició addicional a la llei d’associacions de 2002. Així es vol que sigui causa d’eliminació de les associacions, mitjançant resolució judicial, la realització d’activitats que constitueixin apologia del franquisme. Així mateix, s’apunta que l’ordre jurisdiccional civil serà competent i correspondrà al Ministeri Fiscal l’exercici de l’acció en aquests processos.

Tot i xocar amb el PSOE per l’oportunitat de la proposta, el PP s’ha sumat a la iniciativa, que ha recollit els suports de tots els grups presents al Congrés menys Vox, que hi ha votat en contra. Junts i ERC, que han lamentat la manca d’ambició dels socialistes en la lluita contra els defensors del franquisme hi han donat suport, però han demanat més passos en aquesta direcció.

En el debat de la moció, el diputat socialista Raúl Díaz ha exposat que no es pot “oblidar” el franquisme sense “reparar” els seus efectes. “Arribem tard, però arribem”, ha asseverat abans d’apuntar que cal “convicció demòcrata” perquè el dret d’associació sigui compatible amb la lluita contra l’odi. També, ha criticat a la ultradreta per obviar les recomanacions de l’ONU i al PP per agafar-se a qüestions “de forma” per no posicionar-se clarament sobre l’apologia del franquisme.

Des del PP, el diputat Jaime de Olano ha començat la seva rèplica al PSOE obviant el tema de les associacions i el franquisme i parlant de Begoña Gómez tot dient que hi ha “una presumpta delinqüent vivint a la Moncloa”. Tot seguit, el president de la cambra en aquell moment, el socialista Alfonso Rodríguez, li ha recriminat que no es referís a l’assumpte de debat i l’ha cridat a l’ordre. “És evident que l’objectiu del PSOE amb aquesta iniciativa és que no es parli de corrupció, fins i tot et tallen la paraula”, ha asseverat De Olano.

Pel que fa al contingut estricte de la iniciativa, el diputat popular ha denunciat que, si bé la proposta vol dissoldre entitats que mantenen viva “la memòria del dictador”, qui realment manté el franquisme a l’ordre del dia és el PSOE amb les seves propostes i discursos “comodí”. “No fan altra cosa que portar-lo al debat públic cada dos per tres, i això que fa cinquanta anys que està mort”, ha reblat abans en un discurs on ha acusat els socialistes de ser un “femer moral”.

Per part del Vox, el diputat Ignacio Hoces ha denunciat també l'”obsessió” del PSOE amb el franquisme i els ha acusat de voler utilitzar les corts espanyoles per “imposar” la seva ideologia. “Tenen una incapacitat absoluta per resoldre els problemes diaris dels espanyols”, ha asseverat abans de destacar que la proposta és “manifestament inconstitucional” perquè atempta contra el dret fonamental d’associació.

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha acusat Vox “d’ofendre, humiliar i ferir” als descendents dels represaliats per la dictadura en la seva argumentació en contra de la proposta socialista. “Aquest estat no ha fet cap transició, ha tingut una estafa. La transició del 78 no existeix, són els mateixos gossos amb diferent collar”, ha reblat.

Des de Junts, el diputat Josep Maria Cervera ha recordat que la seva formació no va donar suport a la llei de memòria democràtica en considerar-la “insuficient”. “Es va ser incapaç de definir amb contundència la dictadura com a feixista”, ha criticat en demanar més “valentia” al PSOE per regenerar la democràcia espanyola.

<strong>La liquidació de la Fundació Franco</strong>

El moviment al Congrés arriba mentre, en paral·lel, el govern espanyol fa altres gestions per acabar amb la Fundació Francisco Franco. De fet, aquest mes de juny el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va signar l’inici de les actuacions prèvies per a l’extinció de l’entitat, una mesura anunciada mesos abans en aplicació de la Llei de la Memòria Democràtica.

El pas fet per Urtasun implica que el ministeri recopili documentació sobre l’incompliment de la llei per part de la fundació i finalment sotmetrà la qüestió a la Justícia, que és qui tindrà l’última paraula. Segons Urtasun, es tracta d’aplicar de forma estricta una norma que no permet que existeixin organismes que enalteixin el franquisme i la dictadura.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió